Lékařům se nelíbí nízké platy. Od prosince chtějí skončit s přesčasy

Začalo to nenápadně tiskovou konferencí lékařské komory, při které její prezident naznačil, že doktorům už začíná docházet trpělivost. "Je načase, aby lékaři znovu připomněli politikům a veřejnosti, že doktoři jsou taky lidi," prohlásil prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Lékařské komoře dlouhodobě vadí, že zdravotníci mají stále delší přesčasy, ale platové ohodnocení tomu prý neodpovídá. "Lékař po atestaci, který má pod sebou tým lidí, pracuje za tři stovky na hodinu, to je asi 230 korun čistého," řekl předseda sekce mladých lékařů Česká lékařské komory Jan Přáda.

Nekonečné debatování o přetížených zdravotnících už některé lékaře unavuje. Přesčasy jsou většinou dobrovolné, a tak se rozhodli, že od 1. prosince už je nebudou sloužit. "V této chvíli se bavíme asi o 4 000 lékařích ochotných vypovědět dobrovolné přesčasy nebo ukončit pracovní poměr úplně," dodal Přáda.

[chooze:article;value:521460]

​Výzva tak symbolicky navazuje na poslední velký protest lékařů z roku 2010. Při akci "Děkujeme, odcházíme" tehdy dávali hromadné výpovědi.

Vláda zvažovala nasazení armády a vyhlášení stavu nebezpečí. Ministr zdravotnictví byl nakonec donucen k jednání a lékařům částečně ustoupil. Také dnes po 12 letech od slavného protestu začíná ministerstvo mluvit o vyjednávání.

"Kdykoliv jsem připraven mluvit s lékaři. Nikdo nemůže nikoho nutit k přesčasové práci nad rámec zákoníku práce, to ani dnes není možné. Zarážející je, že protest zahajuje samostatně lékařská komora. Odbory zatím podporu nepotvrdily," řekl Válek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.