Léková krize pokračuje. V Česku chybí důležité prášky na závrať

Paní Mezerová z Jihlavska shání pro svou matku léky proti závratím už několik týdnů. Marně. Zdravotní stav nemocné se přitom den ode dne zhoršuje. Závratě má čím dál častěji a silnější. "No bude jí hůř, bude se motat a bude pod stálým dozorem," tvrdí.

V lékárně v Batelově na Jihlavsku tyto léky, prodávané pod jmény Betaserc nebo Betahistin, nemají už měsíc. A v okolí je situace podobná. "Já jsem obvolala lékárny okolo – Jihlava, Pelhřimov, Počátky, Telč – nikde nic není," tvrdí paní Mezerová.

"Lék máme dostupný pouze pro naše hospitalizované pacienty. Pro širokou veřejnost v lékárně dostupný není," potvrzuje nedostatek těchto léků i mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

[chooze:article;value:541164]

A netýká se to jen Vysočiny. I pan Nguyen z Prahy trpí závratěmi a ani jemu se sehnat léky nedaří. "V lékárně měsíce není a náhrada taky ne," stěžuje si. Nedostatek je podle ministerstva zdravotnictví dokonce v celé Evropě. "Jsou problémy s účinnou látkou. Česká republika to aktivně řeší, zakázali jsme vývoz," říká mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Vše prý způsobily problémy ve výrobě. Do Česka se tak dodává lék v množství, které nepokryje ani dvě třetiny spotřeby. Plné obnovení dodávek se čeká nejdříve na jaře.

V některých lékárnách chybí i jiné léky, například penicilin. U těchto typů léků je podle ministerstva zdravotnictví ale situace ve srovnání s koncem loňského roku klidnější a výpadky jsou jen lokální. "Co se týče antibiotik a penicilinu, ty by měly pokrývat stávající spotřebu," tvrdí Jakob. Ministerstvo navíc slibuje, že další desítky tisíc balení penicilinu a dětských antibiotik mají do lékáren dorazit v následujících dvou týdnech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.