Léky bude možné koupit v drogerii nebo trafice. Lékárníci nesouhlasí

Mimo lékárny bude nově možné koupit třeba lokální antivirotikum proti oparům, několik léků proti alergickým reakcím či pálení žáhy nebo žaludečním vředům. Lidé by si tak mohli tyto léky pořídit například v trafice, v drogerii, na benzínové pumpě nebo v supermarketu.

"Výdej formou vyhrazeného léčiva, to znamená i mimo lékárnu, vlastně usnadní život pacientů, kteří jsou v akutní situaci. Předpokládám, že toto může proběhnout někdy během půl roku," domnívá se náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Vše už prošlo připomínkovým řízením.

[chooze:article;value:531228]

​"Ministerstvo zdravotnictví tyto připomínky konzultovalo se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL), který je doporučil akceptovat, avšak s omezeními, která se týkala indikací a velikosti balení u některých z dotčených léčivých přípravků," uvedl v oficiálním prohlášení SÚKL. 

Zástupcům lékárníků se ale takový nápad příliš nezamlouvá. "Domníváme, že léky nejsou obyčejné zboží a zdravotní nebezpečí, která mohou vyplynout z jejich nesprávného používání, se poměrně hodně podceňují, a proto by měl jejich výdej zůstat vždy po poradě se zdravotníkem," sdělil viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký. 

Nesouhlasí ani Grémium majitelů lékáren, podle jejich předsedy by měl léky vydávat jen kvalifikovaný pracovník. "Taky nechodíte s rentgenovým snímkem do fotolabu, kde si necháte vyvolat snímek. Přirovnal bych to, že se tady jedná o nesystémové řešení, kdy léčiva silně účinná se dostávají zcela mimo zdravotnická zařízení," uvedl předseda Marek Hampl. 

[chooze:article;value:530745]

​Ministerstvo proto chce školit personál prodejen, který s léky přijde do styku. "Tento výdej je formou vyhrazeného výdeje. Ten, kdo toto léčivo vydává, tak zase musí projít speciálním kurzem a pouze v momentě, kdy je takto vyškolený personál na místě, je možné toto léčivo takovým způsobem pacientovi dát," vysvětluje náměstek Dvořáček. 

To nechápe praktický lékař Cyril Mucha. "Asi si dovedu představit, že ke každému tomu léku nebo druhu toho léku bude třeba nějaké krátké povídání, kde si ten dotyčný, kdo to bude prodávat, může třeba přečíst, na co se má zeptat, na co má dávat pozor. Ale že bychom z půlky národa udělali farmakology, to si asi nedovedu představit," dodává. Česká lékárnická komora bude ještě s ministerstvem zdravotnictví o rozšíření skupiny vyhrazených léků jednat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.