Léky na covid budou v ČR dostupnější. Vydávat je začnou všechny lékárny

"Díky vydaným opatřením bude možné uhradit tyto léčivé přípravky z veřejného zdravotního pojištění v kterékoliv lékárně, a to na základě běžného elektronického receptu," uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Paxlovid a Lagevrio jsou antivirotika ve formě tablet vyvinuté k léčbě koronaviru. Určené jsou podle ministerstva zdravotnictví pro léčbu v domácím prostředí. "Jejich podání má zamezit rozvoji těžké formy nemoci a potřeby hospitalizace u rizikových pacientů," vysvětlil resort.

[chooze:article;value:455002]

Doposud museli lékaři antivirotika předepisovat na papírový doklad, nebyly totiž hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Vyzvednout si je pak lidé mohli jen v nemocnicích. Od 1. ledna 2023 však budou k dostupné ve všech lékárnách v Česku.

Ministerstvo zdravotnictví má možnost stanovit cenu a úhrady z veřejného pojištění mimořádným opatřením od začátku prosince 2022. Tehdy totiž vstoupila v platnost novela zákona o léčivech. Podle resortu jsou právě tyto léky významné z hlediska ochrany veřejného zdraví.

Státy se obávají otevření čínských hranic kvůli nárůstu nakažených v zemi. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.