Léky na předpis online: Vyvolá to zmatky a přijdeme o práci, vadí lékárníkům

Objednat si předepsané léky přímo z postele a pak jen počkat na doručení. Je to snadné a hlavně pohodlné. "Řada pacientů, kteří jsou méně pohybliví, nepohybliví, pro něž je třeba i 500 metrů vzdálená lékárna problém, se dostanou k těm lékům bez toho, aniž by museli řešit, kdo jim ten lék vyzvedne nebo jak se tam dostanou," přiblížil předseda Národní asociace pacientských organizací Robert Hejzák.

"Máme elektronický recept. To znamená, že není problém od lékaře poslat elektronicky nebo přímo od pacienta ten recept lékárně. Pak už jde jenom o zajištění cesty léčiva z lékárny k pacientovi," popsal náměstek ministerstva zdravotnictví Jakub Dvořáček.

To by měl mít na starosti speciální kurýr. Pacienti ale musí počítat s vyšší cenou za dopravu. Lékárníci ale varují, že bez osobního kontaktu s pacientem se významně zvyšuje riziko chybovosti.

[chooze:article;value:558541]

​"Řešíme s pacientem nedostupnost léčiv, nějaké kontraindikace, případně třeba i interakce s volně prodejnými léčivými přípravky. Byla by tam velká zodpovědnost na pacientovi, už jenom aby si zkontroloval, jestli ty léky, které mu dovezli, jsou opravdu ty správné," upozornil lékárník a člen České lékárnické komory Filip Škarda.

Laik se ale ve všech informacích nemusí vyznat. "Je spousta informací dostupných například na internetu, a ty informace jsou mnohdy zavádějící, pro pacienta až poškozující," řekl místopředseda představenstva Grémia majitelů lékáren Petr Krpálek.

Odborníci se také obávají, že zásilkový výdej řada kamenných lékáren nepřežije. "Lékárny nám mizí z malých vesnic, otevírají se pouze všude ve velkých městech, v nákupních střediscích, a tohle jenom umocní, že ty lékárny na malých městech a vesnicích zaniknou," zmínila lékárnice Jana Schwarzová. Služba už funguje třeba v Dánsku, Německu nebo Portugalsku.

[chooze:poll;value:4ca75d3d0428020539dcf573745a4f2b8d2ebb62]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.