Léky stále chybí. Mohou za to nadnárodní koncerny, hájí se Válek

Dětské sirupy na sražení horečky, oční antibiotické kapky nebo penicilin. Ministerstvo zdravotnictví bojuje s výpadky léků už pár měsíců. "Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že je za to samozřejmě vždycky nějaká náhrada. Ono to působí dojmem velké neschopnosti pana Válka," uvedla komentátorka portálu Echo24 Lenka Zlámalová.

"Ta tematika léků a všeho se dotýká každého z nás. Nespokojenost ze strany občanů se může projevit právě i v nedůvěře vlády, v nedůvěře ministra. Pak je nutné, aby premiér dělal určité kroky, třeba ho i odvolal," řekl politolog Milan Školník.

"Odvolání by bylo na místě, protože ministr Válek svoji situaci nezvládá. Nezvládá ten resort, nezvládá zajištění léků, neustále slibuje, slibuje už od prosince," shrnul stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO).

[chooze:article;value:505662]

​Podle politologů je hlavní Válkův problém v komunikaci. "Ministr Válek není vždy komunikačně zdatný. Veřejnost tady potřebuje poměrně jasné a přehledné vysvětlení, proč určité léky nejsou, kdy budou a co v tom ministr dělá," vyjmenoval politolog Jiří Pehe.

"Pokud by měl někdo rezignovat, tak by to měli být ti, kteří jsou na čele farma průmyslu, a teď se nebavím o českých firmách, o české asociaci, ale opravdu o těch velkých nadnárodních koncernech," reagoval Válek.

Premiér prý zatím za Válkem stojí. "Ty kroky, které udělalo ministerstvo zdravotnictví, pan ministr a které jsme udělali teď, byly ty maximálně možné pro to, abychom tu situaci pomohli krátkodobě zlepšit, a teď musíme přistoupit k těm dlouhodobým řešením," vyjádřil se premiér Petr Fiala. Problém s léky chce Válek řešit tím, že farmaceutickým firmám nařídí povinnost držet dvouměsíční zásoby léků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.