Lepší paměť a mladší mozek. Stačí na to vitaminy, tvrdí studie

Užívání multivitaminových tablet je v poslední době dost populární. Lidé totiž často ve svých jídelníčcích nemají dostatek vitaminů a snaží se to vykompenzovat právě konzumací těchto pilulek. Častým důvodem bývá snaha o zlepšení imunity, vědci ale nyní zjistili, že každodenní užívání těchto tabletek může mít pozitivní účinek také na lidskou paměť. Odhalil to výzkum, který vznikl ve spolupráci mezi vědci z Brigham and Women's Hospital a Columbia University a byl publikován v American Journal of Clinical Nutrition.

Do studie bylo zahrnuto více než 3 500 lidí starších 60 let, kteří byli rozděleni na dvě skupiny. Jedna po dobu tří let každý den užívala multivitaminové tablety, druhá skupina dostávala placebo. Už po roce užívání bylo v testech prokázáno, že lidé s multivitaminy vykazovali odhadem o 3,1 let méně ztráty paměti ve srovnání s kontrolní skupinou, která užívala placebo. Jinak řečeno, multivitaminová skupina byla odhadem o 3,1 roku mentálně "mladší".

[chooze:article;value:475474]

​Jeden z testů konkrétně probíhal tak, že všichni dobrovolníci dostali seznam 20 slov. Účastníci studie měli tři sekundy na prostudování každého slova, než se objevilo další. Ihned poté byli účastníci požádáni, aby napsali všechna slova, která si pamatují. Studie zjistila, že lidé, kteří užívali multivitaminy, si byli schopni zapamatovat v průměru téměř o jedno slovo navíc ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo. I když byl účinek malý, tak byl podle vědců statisticky významný.

Zlepšení paměti navíc nejenže zůstalo po dobu trvání studie, ale bylo ještě silnější u lidí s anamnézou kardiovaskulárních onemocnění, řekl vedoucí autor studie Adam Brickman. "U starších lidí je ztráta paměti a kognitivních schopností hlavním zdravotním problémem a existuje jen velmi málo způsobů, jak to řešit. Naše studie naznačuje, že multivitaminy mohou mít malý, ale významný účinek, i když je zapotřebí více výzkumů," řekl profesor deníku Daily Mail.

V následujících dvou letech sice efekt zlepšení paměti přetrval, ale už nedošlo k žádnému dalšímu významnému zlepšení. To podle vědců naznačuje, že tyto doplňky stravy mohou mít největší dopad v kratším časovém období.

Vědci berou výsledky této studie jako první krok k dalšímu výzkumu. Upozorňují ale zároveň, že nejlepším způsobem, jak doplnit živiny, je stále pestrá a vyvážená strava.

Podívejte se, jak lze vitaminy získat v přírodní podobě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.