Lepší vztahy i ohrožení V4: Jak čeští politici vidí možnou vládu Donalda Tuska

Průběžné výsledky polských voleb zatím vypadají tak, že současnou národně-konzervativní vládu nahradí liberálnější kabinet vstřícnější k Evropské unii. Z toho mají radost především čeští vládní představitelé v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS).

"Pro Českou republiku jsou důležité dobré vztahy s Polskem, které je naším sousedem a přirozeným partnerem. Budu se osobně snažit o to, aby s polskou vládou, která bude vytvořena na základě výsledku voleb, byly naše vztahy co nejlepší. Je to v zájmu České republiky," prohlásil Fiala.

"Polsko má zastavené evropské peníze na národní plán obnovy, a protože Donald Tusk byl předsedou Evropské rady a je z principu člověk založený proevropsky, tak bude chtít tyto peníze vyčerpat a bude chtít, aby Polsko bylo znovu vnímáno jako součást evropské rodiny, a ne jenom jako takové zlobivé dítě," okomentoval poslanec a člen sněmovního zahraničního výboru Ondřej Lochman (STAN).

[chooze:article;value:525871]

​Nástup Donalda Tuska k moci ale někteří opoziční poslanci vnímají jako potenciální ohrožení dalšího fungování Visegrádské čtyřky. "V tom případě by došlo k rozpůlení V4 na Maďarsko a Slovensko na jedné straně a Polsko s Čechama na druhé straně, a to určitě nebude ku prospěchu střední Evropy," řekl poslanec a člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD).

"Pan Tusk se v minulosti nevyjadřoval úplně pozitivně, tak uvidíme, ale V4 je důležité uskupení těchto čtyř států, které bojují za zájmy svých občanů, a byla by škoda, kdyby došlo k úplnému rozbití," uvedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

"Tím, že Kaczyński nepříliš rád jezdí do Bruselu, tak o to více komunikuje s těmi státy, které jsou sousední, ale já si nemyslím, že když by vznikla Tuskova vláda, že by to mělo dopad na Visegrád," míní poslankyně a členka sněmovního zahraničního výboru Eva Decroix (ODS).

Oba tábory se ale shodují na tom, že ať příští polskou vládu povede Donald Tusk nebo Jarosław Kaczyński, vzájemné česko-polské vztahy budou i nadále nadprůměrné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.