Moderní bydlení

Lesní požáry obklíčily národní park v Kanadě, tisíce lidí prchaly po jediné silnici

[chooze:gallery;value:36756]

​Národní park Jasper v provincii Alberta nekontrolovatelné požáry sevřely ze tří stran. Úřady vyhlásily v noci na pondělí (úterý dopoledne našeho času) evakuaci všech obyvatel a návštěvníků, uvedla agentura AP.

25 tisíc lidí se muselo vydat horskou silnicí směrem na západ, která jediná zůstala bezpečná a otevřená. Vznikla obrovská kolona pohybující se rychlostí několika málo kilometrů za hodinu. Cestu komplikovaly tma, saze a štiplavý dým.

Ve stejnojmenném městě Jasper chodili hasiči a policisté dům od domu a kontrolovali, jestli někdo nezůstal. Za denního světla vzlétly vrtulníky, které kromě hašení evakuovaly turisty uvázlé v divočině. Národní park, kam jezdí v sezoně desítky tisíc návštěvníků, je uzavřen.

[chooze:article;value:544052]

​Aby toho nebylo málo, evakuovaní museli pokračovat zhruba 200kilometrovou objížďkou až do Calgary, přímou cestou vzdáleného zhruba 400 kilometrů, kde pro ně byla připravená evakuační centra. Sousední Britská Kolumbie se totiž potýká s vlastním třemi stovkami lesních požárů a nemá kapacity na přijetí uprchlíků z vedlejší provincie.

Pracovníci města a rezervace se snažili pomáhat nejvíce zranitelným, usměrňovali dopravu a vozili pohonné hmoty těm, kterým po cestě došly.

Požáry v provincii Alberta zažehly blesky a v panujícím suchu a při vedrech se rychle šíří. V současné chvíli hoří na 170 místech a kromě národního parku muselo být z odlehlých oblastí evakuováno dalších 7,5 tisíce obyvatel.

Se suchem a lesními požáry se potýkají i americké státy na sousedícím severozápadě. Podle ABC hoří na desítkách míst ve Washingtonu, Montaně či Oregonu, také v Kalifornii nebo Idaho.

Situace v Bulharsku se vymyká kontrole. Na pomoc tam vyrážejí čeští hasiči (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.