Moderní bydlení

Let z Prahy měl vážné potíže. Kvůli vodě na záchodech vyhlásil stav nouze

Voda vytékající ze záchodů ve střední části letounu Boeing 767-300ER společnosti Delta Airlines znepříjemnila vloni v létě let cestujícím i posádce na lince z Prahy do New Yorku. Piloti proto jednoduše přívod vody na toalety zastavili a nechali je uzavřít. Jak ale ukazuje záznam o tomto letu, který nedávno zveřejnil americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě, byl to teprve začátek jejich problémů.

Brzy poté se totiž pilotní kabinou začalo rozléhat varování o chybě autopilota a ani jeho aktivace a deaktivace nepomohla. Piloti navíc zjistili, že mají problém pohnout řídícími berany do stran o více než pár stupňů. To mohlo znamenat jediné: částečně zablokovaná křidélka – řídicí plochy na koncích křídel, které mají za úkol upravovat náklon letadla ze strany na stranu.

V té době už se letadlo blížilo k severoamerickému pobřeží. Piloti proto kontaktovali řízení letového provozu a začali se připravovat na nouzové přistání. Zároveň se s odborníky na zemi snažili přijít na to, co problém způsobilo a jak ho vyřešit.

[chooze:article;value:502763]

Nakonec dospěli asi k jedinému možnému a podle NTSB i správnému vysvětlení. Uniklá voda se dostala až do řídicího systému, kde zamrzla a částečně zablokovala ovládání křidélek. Řešení tak bylo nakonec poměrně jednoduché. Letadlo muselo sklesat níž – do výšky, kde byla teplota vzduchu nad bodem mrazu.

To taky skutečně zabralo. Po chvíli totiž piloti ucítili v řízení lehké cuknutí a letadlo se začalo chovat normálně. Nouzové přistání tak bylo zrušeno a letadlo i s 233 lidmi na palubě mohlo pokračovat do New Yorku.

Pozdější kontrola pak zjistila, že za problém s toaletami nejspíš mohly nesepnuté jističe systému vyhřívání odtoku vody. To v potrubí letadla vytvořilo led, který bránil správnému proudění vody, což pak vedlo k jejímu vytékání na toaletách.

[chooze:article;value:501774]

Podle zkušeného pilota a kapitána Boeingu 737 a 777 Miroslava Srnce nebyli cestující ani posádka v akutním ohrožení života. "Tady tato velká letadla nejsou po většinu doby letu, ve vysokých výškách a na velkých rychlostech, řízena křidélky, ale takzvanými flaperony, což jsou jiné kontrolní plochy za motory. Křidélka se zapojují až při nižších rychlostech, třeba při přistání," vysvětlil.

"Samozřejmě kdyby to nastalo v zimě, kdy by ten led jen tak nerozmrzl, problém by to byl," doplnil. Závada to ale podle něj byla velmi specifická. "Já jsem se s něčím takovým nikdy nesetkal. Větší Boeing 777 má řízení elektronické, takže tam led řízení nezablokuje, menší Boeing 737 má sice, stejně jako 767, řízení klasické, mechanické, ale zase tam nejsou záchody uprostřed letadla, takže tam se to taky stát nemůže," objasnil.

Na adresu posádky pak má jen chválu. "Vyřešili to perfektně. Důležité bylo, že jim stevardi řekli, že voda z těch záchodů teče. A piloti znají svá letadla a vědí, kudy to řízení vede. Takže si to dali dohromady a po konzultaci mechaniky na zemi přišli na to, kde je ten problém. Pak už stačilo jen sklesat do nižších výšek, kde je teplejší vzduch," tvrdí.

Jak navíc upozorňuje web Aerotime Hub, ani letadlo se při incidentu nijak zásadně nepoškodilo a přes oceán létá dál.

V Praze přistálo největší dopravní letadlo Airbus A380. Přilétlo kvůli výcviku pilotů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.