Letadlo muselo nouzově přistát. Nad Českem vypustilo 110 tun paliva

Pilot nákladního Boeingu 747 společnosti Atlas Air v pondělí při letu z lipského letiště do Tokia ohlásil poškození skla. "To může vést k poklesu tlaku v kabině. Proto bylo nutné zahájit veškerá bezpečnostní opatření," uvedlo pro německý portál Bild německé řízení letového provozu.

Bezpečnostní opatření zahrnuje také vypuštění leteckého paliva. Toho bylo v tu chvíli v nádržích asi 110 tun. Jak uvádí Bild, pilot palivo vypustil nad Českou republikou. Následky pro Čechy by to ale mít nemělo, podle německé agentury pro životní prostředí je dopad "nekritický".

[chooze:article;value:514920]

​Vypouštění paliva obyčejně probíhá ve vyšších výškách, palivo se při pádu k zemi mění na aerosol, který rozfouká vítr. V roce 2020 ale letadlo nad americkým Los Angeles vypustilo palivo nad několika školami, desítky lidí si pak stěžovaly na problémy s dýcháním a s podrážděnou kůží. Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

Naopak v roce 2019 se pilot ruského dopravního letadla rozhodl před nouzovým přistáním palivo nevypustit. Jak popsala britská BBC, pilot poté, co letadlo zasáhl blesk, ztratil kontakt s řízením letového provozu, bez čehož bylo vypouštění paliva nad Moskvou příliš nebezpečné. Letadlo po nouzovém přistání začalo hořet, ze 78 lidí na palubě 41 zemřelo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.