Letadlo odletělo jakoby nic. Ve vzduchu si posádka všimla, že chybí kusy oken

Velkým neštěstím mohl skončit let společnosti Titan Airways, který na začátku října mířil z londýnského letiště Stansted do města Orlando na Floridě. Po startu nejprve vypadalo vše v pořádku. Ve výšce zhruba čtyř kilometrů nad zemí si ale jeden z členů posádky všiml nečekaného problému. Letadlo mělo hned několik okének rozbitých.

Zveřejněná zpráva z oddělení vyšetřování leteckých nehod (AAIB) spekuluje, že okna byla poškozena předchozího dne během natáčení filmu, píše britský web The Independent. Vyšetřovatelé dále uvádí, že mohlo dojít k "závažnějším následkům", pokud by letadlo vystoupalo výše.

Na letounu Airbus A321 konkrétně u dvou oken kompletně chyběly okenní tabule a zůstala na nich jen plastová vnitřní část sloužící k tomu, aby se cestující nedotýkali samotných oken. Další dvě okénka byla poškozená.

[chooze:article;value:527784]

​Nedostatky byly zjištěny jen den poté, co bylo letadlo použito během svého pobytu na zemi pro natáčení. V předběžné zprávě představitelé AAIB uvedli, že blízko letadla byla umístěna výkonná světla, aby "vytvářela iluzi východu slunce". Důkazy naznačují, že tato silná světla způsobila, že tabule zmizely. Podrobné zkoumání konkrétně odhalilo, že pěna používaná k držení součástí okna na místě se zřejmě roztavila a skla vypadla.

Filmařská světla svítila na okénka letadla asi čtyři až pět hodin. AAIB navíc uvedla, že tato světla nikdy neměla být tak blízko letadla, protože dle pravidel by neměla být blíže než deset metrů od osvětleného objektu. Místo toho se měla nacházet mezi šesti a devíti metry od poškozených oken.

Letadlo od společnosti Titan Airways využívá k přepravě luxusní dovolenková společnost TCS World Travel. Na palubě bylo v okamžik události celkem devět pasažérů a 11 členů posádky. Pilot letadlo okamžitě otočil a vrátil na letiště v Londýně. Nikomu z cestujících ani posádky se naštěstí nic nestalo.

Ještě šílenější zážitek mají za sebou cestující z letadla v USA. Pilot byl obviněn z pokusu o více než 80 vražd (10/23):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.