Letadlo plné Čechů se vrátilo z Maroka. Otřesy lidé cítili i 200 kilometrů daleko

Letiště Václava Havla Praha, sobota, devět hodin večer. Před pár minutami dosedlo letadlo z marockého Agádíru. Na pasažéry už netrpělivě čekají příbuzní. Jejich blízcí přivezli z Maroka zážitky, o které rozhodně nestáli. "My jsme se vzbudili. Vůbec jsme nevěděli, co se děje. Strašný hluk," popsal pár.

Většina turistů trávila dovolenou v Agádíru, což nebylo epicentrum zemětřesení. Rozhodně ho ale pocítili. Někoho zastihlo ve spánku, jiného na party u bazénu. Přiletěli ale i turisté, kteří trávili osudnou noc v Marrákeši. "Cítili jsme strašné rány. Začal strašný třes a začali jsme panikařit a utíkat," uvedla žena.

[chooze:article;value:521569]

Majitel hotelu rychle vyhnal turisty z budovy. Důležité bylo dostat se na otevřený prostor. "Šli jsme na velké náměstí, kde jsme čekali celou noc," vylíčil Čech.

Skupina byla v Marrákeši na vlastní pěst a vracet se měla až ve středu. Pracovnice velvyslanectví ale sehnala volná místa právě v letu z Agádíru. Bylo nutné se rychle přesunout. "Všechno jsme naštěstí stihli. I tím, že na nás piloti počkali," radoval se dotyčný muž.

Informace o rozsahu tragédie čerpali Češi z internetu. Hlavně o neustále narůstajícím počtu obětí. "Když jsme šli na snídani, tak to ukazovalo 300. A po snídani už to bylo 600," sdělila žena. "Jsou to takové nepříjemné psychické zážitky," přidal se další muž.

S tím, jak se zprávy o zemětřesení objevily nad ránem i v Česku, začaly turistům drnčet telefony. Podle údajů ze systému Drozd bylo k nedělnímu poledni v Maroku 183 Čechů. Část s cestovními kancelářemi, část na vlastní pěst. Je ale možné, že v zemi zůstávají i další, kteří se nikam neregistrovali.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.