Letadlo s ministrem Lipavským mělo poruchu. Delegace uvázla v Indii

Při zahraniční cestě ministra zahraničí Jana Lipavského po Indopacifiku nastal na poslední chvíli velký problém. Při návratu z poslední štace, kterou bylo Japonsko, se totiž české delegaci pokazilo letadlo.

"Při cestě z Japonska jsme měli plánované mezipřistání v Bombaji v Indii. Při přistání byla zjištěna porucha, kvůli které nešlo s tímto letadlem pokračovat v cestě, čekáme proto na náhradní letoun. Kdy letadlo přiletí a my se opět vydáme na cestu, zatím nevíme," sdělil redakci TN.cz mluvčí ministra Daniel Drake. Čeho se problém týká, blíže neuvedl.

[chooze:article;value:543689]

"Na malém letounu Airbus byla zjištěna technická závada na podvozku. Pro delegaci ministerstva zahraničí v 15:30 odletěl druhý velký airbus. S ním se delegace vrátí do ČR se zhruba 24hodinovým zpožděním. Letadlo se závadou bude opraveno na místě. Momentálně jednáme se servisní firmou o zabezpečení opravy," dodala pak k závadě mluvčí armády Magdalena Dvořáková. Právě armáda má takzvanou vládní letku na starosti. 

V Japonsku Lipavský shodou okolností podepsal se svým protějškem Jóko Kamikawaovou dohodu o leteckých službách, která měla vytvořit podmínky pro zahájení přímých komerčních letů mezi Českem a Japonskem. V Ósace pak navštívil dějiště blížící se mezinárodní výstavy Expo 2025.

Na cestu Lipavský vyrazil už 22. února. Před Japonskem navštívil také Austrálii a právě Indii. Spolu s ním cestují také zástupci českých firem a institucí.

Mikulecký: Japonská armáda patří ke světové špičce. Problém má ale s velikostí (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.