Letadlo s turisty se po startu muselo vrátit do Prahy. Mělo závadu

Letoun Boeing 737 společnosti Smartwings na letu do egyptské Hurghady se musel v pátek kvůli technickým problémům krátce po startu vrátit na pražské Letiště Václava Havla. 

Podle pražského letiště se stroj dal do pohybu přibližně v jednu hodinu ráno a do vzduchu se dostal o pár minut později. Podle dat webu Flightradar24 vyrazilo letadlo na jihovýchod a vystoupalo do výšky asi 4 900 metrů. Výše ale nepokračovalo a přibližně nad Vysočinou se začalo otáčet zpět. Asi ve dvě hodiny ráno pak přistálo zpátky v Praze.

Mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková brzký návrat letadla na domovské letiště potvrdila. "Po vzletu z Prahy posádka indikovala závadu, která se projevila během letu a z tohoto důvodu se letadlo vrátilo zpět na pražské letiště," vysvětlila. "Nejednalo o závadu, která by ohrožovala bezpečnost cestujících a posádky," zdůraznila Dufková.

[chooze:article;value:524000]

"Bezpečnost cestujících a posádky je pro Smartwings absolutní prioritou. Na let do Hurghady bylo nasazeno náhradní letadlo, které cestující dopravilo do cílové destinace. Pro cestující jsme zajistili občerstvení. Za komplikace a zpoždění se cestujícím omlouváme," dodala.

Závada se podle Dufkové týkala "odběru horkého vzduchu". "Na základě aktuálních povětrnostních podmínek se posádka preventivně rozhodla pro bezpečný návrat do Prahy," doplnila.

Horký vzduch se u těchto letadel většinou odebírá přímo z kompresoru proudového motoru a slouží jak k topení uvnitř letadla, tak k ohřívání křídla v rámci jeho odmrazování za letu. Pokud posádka námrazu neřeší, může led natolik změnit tvar křídla, že letadlo ztratí vztlak a spadne. Proto je odmrazování křídel jak na zemi, tak ve vzduchu věnována velká pozornost.

Z Londýna vzlétlo letadlo poháněné kuchyňským olejem. Jde o první let tohoto typu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.