Letadlu ve vzduchu prasklo okno a trup. Aerolinka odstavila desítky boeingů

Letoun Boeing 737 Max společnosti Alaska Arlines odlétl kolem 17. hodiny místního času (dvě v noci na sobotu našeho) z Portlandu v Oregonu a mířil do Kalifornie. Zanedlouho po startu se musel vrátit zpět a nouzově přistát, uvedla CBS.

Ve výšce zhruba pěti kilometrů se utrhl kus trupu, pravděpodobně nouzové dveře. V kabině vznikl podtlak, který málem vysál dítě. Roztrhl mu košili a matka ho musela vší silou držet, informovala místní televize KGW.

Ven tak naštěstí vyletělo jen několik drobných předmětů, především mobilních telefonů. Aktivovaly se kyslíkové masky a piloti okamžitě snížili výšku letu a navedli stroj na nouzové přistání. Na palubě bylo 174 cestujících a šest členů posádky. Kromě šoku neutrpěl nikdo žádnou újmu.

[chooze:article;value:535975]

​Kvůli nehodě americké aerolinky odstavily několik desítek letadel typu Boeing 737-9, které projdou kontrolou. "Rozhodli jsme se přijmout preventivní opatření a dočasně uzemnit naši flotilu 65 boeingů 737-9. Každé letadlo vrátíme do provozu až po dokončení kompletní údržby a bezpečnostních kontrol," uvedl generální ředitel Alaska Airlines Ben Minicucci. V Evropě se zatím k takovým opatřením provozovatelé letadel nechystají.

Letoun je téměř nový, do provozu ho uvedli v listopadu loňského roku. Boeing 737 Max patří mezi nejpoužívanější letadla světa. V nedávné minulosti měl však velké problémy. Po dvou neštěstích, kdy se zřítily stroje etiopských a indonéských aerolinií, nesměl létat. Zpět do vzduchu mohl po odstranění závad manévrovacího systému až po dlouhých 20 měsících na podzim roku 2020.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.