Letenky zdraží o stovky korun. Ovlivní to i ceny zájezdů, popsala expertka

Jak Chaloupková popsala, do cen cestovních služeb se promítá velké množství faktorů. Ať už se jedná například o mezinárodní situaci, což zahrnuje třeba kurz koruny vůči cizím měnám a politickou situaci, nebo třeba také ekonomické faktory, jako je kupní síla v cílové destinaci.

"Asi 30 % nákladů leteckých společností činí palivo. Takže je to opravdu jedna z nejvýraznějších nákladových položek, které letecké společnosti zvažují. A přirozeně ta cena letecké dopravy je citlivá na jakékoliv zvýšení právě při tomto palivu," dodala Chaloupková.

Cenu dovolené ale nedělají jen letenky. "Velmi výraznou složkou u zájezdů cestovních kanceláří je i ubytování a to, v jaké kategorii hotelu jsme ubytováni, jaké služby jsou nám poskytovány v rozsahu dalších doprovodních služeb nebo v rozsahu stravování, výlety, které jsou součástí zájezdu, a podobně. Nicméně ta letecká doprava opravdu bývá velmi nákladná, často představuje až polovinu hodnoty zájezdu," uvedla Chaloupková.

[chooze:article;value:571024]

​V posledních letech zdražovaly letenky třeba v postcovidovém období, kdy se zájem o cestování oživil, ale chyběl personál a i počty letů byly nižší. Od té doby se ceny opět snížily. To ovšem neplatí vždy.

"Ve chvíli, kdy nakupujeme na poslední chvíli, a to platí i u zájezdů cestovních kanceláří, tak vždycky nakupujeme dráže, než je obvyklé. S pozdějším datem odletů se ceny zvyšují, platí to i ve chvíli, kdy je vysoká poptávka. Nejedná se tedy o last minute, které bývají naopak výhodnější," nastínila ředitelka AČCKA.

[chooze:article;value:579148]

​Od ledna příštího roku ale vzniknou nové tlaky na zdražování letenek. "Přibližně dvě procenta ročního objemu musí tvořit udržitelné palivo. Dopady na cestovní ruch to přirozeně má. Nedomníváme se, že budou nějak dramatické, protože jak odborníci, tak už i některé letecké společnosti vyhlásili to mírné zdražení letenek, stále se pohybujeme v nízkých stovkách korun na osobu, v průměru nějakých 100 až 200 Kč na osobu," upřesnila Chaloupková. Podle ní ale zůstává otázkou, jak přesně se to propíše do cen zájezdů.

Chaloupková také poradila, jak při cestování letadlem ušetřit. "Pokud chceme ušetřit, nakupujeme v akcích s několikaměsíčním předstihem. U cestovních kanceláří nakupujeme v rámci first minute. Čerpáme 10% až 20% slevy, takže i když se nám ty zájezdy mírně zdraží, tak stále my čerpáme tak vysoké slevy, že se nám to vyplatí. Stejně tak samostatné letenky," řekla.

Na reportáž z Televizních novin se podívejte zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.