Letní počasí nahrává požárům na polích. Ke katastrofě přitom stačí málo

Léto se hlásí o slovo a na mnoha místech začaly žně. Obilí zlátne a zemědělská technika vyrazila ve velkém do práce. A s tím souvisejí i první problémy. Napilno měli už hasiči poblíž královéhradecké dálnice, u Chudeřic hasili pole se slámou.

Podle vyšetřovatele suché stvoly zažehla jiskra od kamene, který se dostal do útrob kombajnu. Hasiči uchránili majetek za půl milionu korun a škoda je v tomto případě jen zanedbatelná.

[chooze:article;value:561374]

​Ne vždy ale podobné případy končí šťastně. Mnohdy plameny stravují i celé kombajny. Takový stroj přitom stojí i osm milionů korun a v hasičských statistikách jsou pak celorepublikové škody na polích každoročně v desítkách milionů.

Nejrizikovější období máme přitom před sebou. Přidá-li se k suchu i vítr, jako například loni v Mrákotíně na Chrudimsku, hasiči se nezastaví. Plameny tam vyskočily hned na několika místech najednou a nakonec se rozšířily i do lesa.

Zemědělci se v podobných případech snaží hned pole zaorávat, aby se oheň dál nerozšiřoval. A mnohdy se do hašení zapojuje každý, kdo má ruce a nohy. Loni se díky partě školáků v Kočí na Chrudimsku podařilo uhasit počínající požár obilného lánu. Z domu natáhli hadice a začali zem prolévat vodou. Přinesli si i lopaty na udusání plamenů. Požár se nakonec podařilo udržet jen na strništi, díky chlapcům nepřeskočil do obilí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.