Letní shakespearovské slavnosti jsou už za rohem. Letos představí novou hru

Romeo a Julie, Zimní pohádka, Macbeth a Sen noci svatojánské. To jsou jen některé hry Williama Shakespeara, které budou k vidění v rámci Letních shakespearovských slavností. "Už několik let hrajeme pravidelně v Praze na dvou místech, a to na Nejvyšším purkrabství a v Lichtenštejnském paláci na Malé straně. Pravidelně hostujeme také na Špilberku a potom na hradech v Ostravě a v Bratislavě," uvedl ředitel slavností Michal Rychlý.

V premiéře se nabídne například komedie Jak se vám líbí v režii Jakuba Nvoty s hvězdným obsazením. "Ve hře Jak se Vám líbí ztvárňuji roli Rosalindy, což je žena, která se převlékne za muže, aby vyzkoušela svého milého, jestli ji opravdu miluje. Už to naznačuje, že se tam odehraje spoustu zajímavých a vtipných situací," prozradila herečka Lucie Štěpánková.

[chooze:article;value:501212]

"Já mám Shakespeara moc rád. Je to čest potkat se s panem profesorem Hilským a mluvit o tom, co budete hrát. Vůbec mluvit o Shakespearovi je vlastně hrozně fajn," pochvaloval si herec Václav Matějovský.

Letošní sezóna bude zahájena 27. června a to přímo v prostorách Nejvyššího purkrabství Pražského hradu. "My v PPF chceme podporovat český talent a českou kulturu a jsme hrdým partnerem shakespearovských slavností už 24 let. Letos jsme moc rádi, že se vrací shakespearovské slavnosti na Purkrabství do místa, kde začínaly a které má neopakovatelnou atmosféru," řekla členka správní rady nadace PPF Jana Tomas Sedláčková.

"Já mám pocit, že spojení s Hradem, s tím Purkrabstvím, s tou scenérií, že to je zakomponované, výsostné a těm Shakespearovým hrám to dává punc noblesnosti," myslí si herec Roman Zach.

[chooze:article;value:498744]

Na programu je celkem 14 titulů rozprostřených do 139 představení. Svou pražskou premiéru bude mít i československý Hamlet. "Já myslím, že to je to hezké, že se propojuje Česko a Slovensko," pochvaluje si herečka Tereza Kostková. Dva červencové večery budou navíc věnovány životnímu jubileu legendárního shakespearologa a překladatele Martina Hilského.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.