Léto ještě ani pořádně nezačalo a Česko už zasáhlo první silné sucho

Vladimír Hanuš si počasí pečlivě zapisuje každý den už bezmála čtvrt století. Ve svých denících dokáže dohledat jakýkoli den. Kdy pršelo naposledy ví tedy naprosto přesně. "Tohleto normální není. Od prvního dubna jenom třikrát pršet, to nepamatuju," tvrdí.

Je to vidět všude, hlavně na posekané trávě. Tam, kde byl ještě před měsícem zelený porost, je teď jen spálená země plná prachu. Ve velkých vedrech se proto doporučuje trávu spíše nesekat. Stačí pár centimetrů a rozdíl je obrovský.

Sucho s sebou přináší také rizika. "V důsledku suchého počasí už byla pro část republiky vyhlášena výstraha na nebezpečí požárů," upozorňuje meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu Pavel Jůza.

[chooze:article;value:507036]

Nejhorší situace je podle mapy sucha na Litoměřicku. A to jde přitom o zemědělskou oblast. Od začátku května tam spadlo jen 12 milimetrů srážek. "Letošní rok je katastrofální. Jarní plodiny jsou problém. Hlavně kukuřice," říká Otakar Šašek ze zemědělského družstva v Kalpý. Některá města a obce už kvůli suchu dokonce zakazují i napouštění bazénů.

Ani zahrádkáři pochopitelně nejsou z takového počasí nadšení. Nejdříve pomrzlé ovocné stromy, teď dostávají další ránu. Příští týden by sice mohlo pár kapek spadnout, vyschlou krajinu to ale nespasí. Pršet by mělo hlavně na jihovýchodě Česka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.