Letos končí statisíce dokladů! Pokuta až 15 tisíc hrozí za propadlou občanku

"V letošním roce končí platnost 490 433 občanským průkazům a 358 338 cestovním pasům. Pro úplnost uvádíme, že se jedná o skončení platnosti na základě platnosti uvedené v osobním dokladu," řekla TN.cz mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Platnost občanského průkazu může skončit i například změnou adresy trvalého bydliště, rodinného stavu nebo v případě, že doklad ztratíte či vám ho někdo ukradne. Podobně je to pak také u cestovních pasů.

[chooze:article;value:549550]

Nejvíce občanek podle resortu propadne právě v letošním červenci, kdy si bude muset doklad nechat vyměnit 66 028 lidí. U pasů jich pak nejvíce končí v červnu, což se dotkne 70 882 Čechů.

Vyměnit si občanský průkaz musí člověk do 15 dnů ode dne, kdy skončila platnost dokladu. "Pokud tak neučiní, dopouští se přestupku, za který lze uložit sankci až do výše 15 tisíc korun," upozornila Malá.

O občanku si můžete požádat u kteréhokoli obecního úřadu s rozšířenou působností, v Praze u jakéhokoli úřadu městské části. Pokud chcete mít průkaz ve zkrácené lhůtě, můžete kromě těchto míst podat žádost i na ministerstvu vnitra.

V pozoru by měli být ti, kterým se doma válí neplatný cestovní pas. Za jeho neodevzdání totiž hrozí pokuta až do výše 10 tisíc korun. "U cestovních pasů není ale povinnost podat žádost o nový," uzavřela Malá.

Lidé si o nový mohou zažádat na kterémkoli obecním úřadu s rozšířenou působností nebo v Praze u úřadů městských částí. Jedná-li se o cestovní pas vydávaný ve zkrácených lhůtách do 24 hodin pracovního dne nebo do pěti pracovních dnů, žádost o vydání cestovního pasu lze podat u ministerstva vnitra. Lze ji podat i v zahraničí u zastupitelského úřadu České republiky s výjimkou konzulárního úřadu vedeného honorárním konzulárním úředníkem.

eObčanku už mohou lidé používat téměř po celém Česku. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.