Letos Pythagoriáda nebude. Chyba v žádosti pohřbila ambice nadaných žáků

V téhle zemi zřejmě pšenka nadaným lidem nepokvete. Na letošní Pythagoriádu se těšili a připravovali i studenti z pražské Mensy v Řepích. Bohužel zbytečně. "Když jsem to slyšel, tak mi to opravdu bylo líto, už jsem se na to těšil společně se spolužáky," prohlásil student Mensa gymnázium Robin Hyam.

Podobně se cítí i nadaný Matěj, jeho parketou jsou rovnice. "Baví mě počítat s něčím, co je neznámé, a zjistit tu záhadu za tím," objasnil student Matěj Peš. Jenže ani on letos své znalosti matematiky se svými vrstevníky bohužel neporovná. "Já si myslím, že to je obrovská škoda, protože potenciál té soutěže je opravdu velký," dodal Matěj. Žáci, s kterými v pátek štáb TV Nova hovořil, se jasně shodují na tom, že bez Pythagoriády přicházejí o cenné zkušenosti.

Šedesát tisíc korun na koordinaci, 700 tisíc pro všechny kraje – takovou částku žádal pořadatel Pythagoriády pro letošek, ministerstvo ale v žádosti o dotaci našlo chybu, a tak ji smetlo ze stolu. "Podání toho dokumentu šlo do jiné výzvy, která končila v ten den a která končila později než ta výzva, do které měl žadatel tu žádost poslat. Žadatelé si musí o ty dotace řádně požádat, jiná cesta není," vysvětlila mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

[chooze:article;value:526158]

​Opozice ale bude chtít znát podrobnosti, jak je možné, že ministerstvo školství nenašlo s pořadateli Pythagoriády cestu, jak letošní ročník soutěže uskutečnit. "Stále řešíme nízký zájem žáků o matematiku, a když mají šanci, tak se jim ta soutěž zruší," podotkla stínová ministryně školství Jana Berkovcová (ANO).

A zdá se, že tyto kroky jdou proti prioritám vlády, ta totiž rozvíjení nadaných považuje, tedy aspoň dle svého programu, za jeden ze svých hlavních bodů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.