Letos to bude drsné. Na trase do Chorvatska se objevila komplikace

Pevné nervy a dlouhé kolony. S tím musejí počítat řidiči, kteří se v nejbližších šesti měsících chystají navštívit Záhřeb nebo jím alespoň budou projíždět. Ve městě bude totiž uzavřena východní část důležitého a velmi vytíženého mostu, píše chorvatský web Danas.hr.

Na takzvaném Jadranském mostě začnou rozsáhlé opravy. Po celou dobu tam bude provoz omezený a bude veden ve dvou směrech po západní vozovce. Jezdit bude možné jen ve dvou jízdních pruzích pro každý směr. Rekonstrukce vypukne už v pondělí.

Na mostě se budou opravovat přejezdová zařízení a provádět mimořádné údržbové práce, upozornilo město Záhřeb. První fáze je naplánovaná nejméně na šest měsíců, tedy i během vytížené turistické sezóny.

[chooze:article;value:542286]

Na most se ale v následujících měsících nedostanou chodci ani cyklisté, kteří budou moci využívat takzvaný starý most přes Sávu. 

Jadranský most vede do centra Záhřebu, které je jedním z nejvyhledávanějších turistických míst v zemi. Vedení města má v plánu postupně opravit všechny mosty přes řeku Sávu.

"Je nezbytné, aby byly odolné vůči případnému ničivému zemětřesením. Mohlo by se totiž stát, že po otřesech zůstane část Záhřebu odříznuta od světa. To nesmíme dopustit," zdůvodnil opravy mostu starosta Tomislav Tomaševič. 

Zemi zasáhlo zemětřesení naposledy ve druhé polovině února letošního. Na druhém největším poloostrově v Chorvatsku Pelješaci, kde seismografy ukázaly hodnotu 3,8 magnituda. Otřesy pocítili lidé v části Chorvatska také před měsícem, kdy mělo poměrně silné zemětřesení epicentrum v jižním Rakousku. 

Padající věci z regálů i ze skříní. Podívejte se na nedávné zemětřesení na Slovensku (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.