Letos v létě to bude drsné. Expert varuje před enormním množstvím vos

Rok 2024 bude podle odborníků zřejmě ve znamení vos. Ty se právě nyní začínají chystat na novou sezónu. "Vosy si začínají stavět hnízda v polovině dubna," uvedl Marco Haß, který vede deratizační firmu Wisag Pest Control, pro německý deník Hamburger Abendblatt.

Vosám vyhovuje, že v posledních měsících nebyly silné mrazy. Naopak je pro ně vhodná velká vlhkost a hodně deště. Populaci vos by ale ještě mohlo ohrozit dlouhé sucho, jako tomu bylo loni. 

Pokuta za zabití vos

Zajímavostí je skutečnost, že v Německu jsou vosy chráněné, a je tak velký problém se jich zbavit, pokud se u německých domů či bytů usadí. Pokuta za zabití vosy se může vyšplhat až na 65 tisíc eur, v přepočtu přes 1,5 milionu korun. Podle spolkového zákona na ochranu přírody totiž vosy patří k ohroženým druhům. "Jako takové je není dovoleno úmyslně plašit, chytat, zraňovat nebo zabíjet," upozornil Německý svaz na ochranu přírody (NABU). Více se o tomto zákonu dočtete v tomto článku na TN.cz

V České republice vosy chráněné nejsou, a jejich likvidace je tedy možná bez postihu. Odborníci ale upozorňují, že vosy mohou být i užitečné. "Mnoho lidí si neuvědomuje, že vosy jsou dobrými zabijáky hmyzu. Například jedí hmyz, který poškozuje rostliny," dodal odborník. 

[chooze:article;value:441418]

​Zveřejnil ale pět tipů, jak zabránit tomu, aby se u vás vosy usídlily ve velkém množství. Na závěr také upozornil, že vosy se nevrací do starého hnízda. Pokud se tak u vás zabydlely loni, tak letos si najdou jiné bydliště. 

​Kromě vos bychom si letos měli dávat pozor i na klíšťata. Sezóna klíšťat letos odstartovala poměrně brzy a paraziti už pěkně řádí. Podle meteorologů se navíc jejich aktivita ještě zvýší. "V nejbližším měsíci lze předpokládat, že jejich aktivita poroste. Vegetace nám krásně bují. Vrcholu pak dosahují v květnu," popsala meteoroložka Dagmar Honsová.

Jak se parazitům bude letos dařit, ale zatím není jasné. Vše bude záležet na počasí. "Klíšťata nesnáší extrémy, přílišné vlhko nebo vysoké teploty. Na nich i bude záležet, jak rychle nastoupí ty tropické přes 30 °C," vysvětlila Honsová.

Klíšťata přenáší řadu nemocí. Odborník radí, jak klíště správně vyndat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.