Letošek bude rokem voleb. Čekají nás evropské, krajské i senátní

I letos půjdeme k volbám. Naposledy byl rok bez voleb v roce 2015. "Jsou volby, o které je velký zájem a kde je velká volební účast jako třeba volby do Poslanecké sněmovny, ale třeba krajské a senátní se vyznačují nižší účastí," popsal politolog Milan Školník.

Politické strany už teď skládají kandidátky pro eurovolby. Koalice SPOLU ohlásila, že i v těchto volbách sestaví společnou kandidátku. "Na všech stranách je, aby ty voliče co nejdříve mobilizovaly," uvedl Školník.

[chooze:article;value:532398]

Na podzim pak vyprší mandát třetině senátorů. A bude potřeba také najít nové krajské zastupitele. "Volby, které se nacházejí v podstatě v polovině toho sněmovního období, vždycky jsou o tom, o kolik opozice získá víc mandátů a o kolik koalice ztratí, na vládě Petra Fialy bude, aby udržela počet mandátů," sdělil Školník.

I letos ale budou muset lidé v zahraničí k volbám osobně. Politici totiž stále neschválili korespondenční volbu. Sněmovna by ji měla projednávat hned zkraje tohoto roku, zavedena by ale měla být až od roku 2025.

[chooze:article;value:453661]

"Umožní Čechům, kteří žijí v zahraničí, aby mnohem jednodušeji volili, pokud chtějí volit, tak musí jet často i stovky kilometrů," míní europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). 

"Za hnutí ANO korespondenční volbu v této podobě striktně odmítáme a tvrdě kritizujeme, podezřelé a divné je, že se ten návrh objevil formou poslaneckého návrhu," reagoval poslanec Martin Kolovratník (ANO).

Kvůli nesouhlasu opozičních stran s korespondenční volbou se v dolní komoře Parlamentu očekávají opět obstrukce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.