Letošní olympiáda se vydařila, českému sportu ale chybí peníze, hodnotí Kejval

Podle Kejvala se letní olympiáda v Paříži vydařila. "Myslím, že každý, kdo navštívil Paříž v průběhu olympijských her, tak musí být nadšený. Navzdory všem těm nebezpečím a i těm předpokladům z hlediska různých komplikací, se organizátorům podařilo udělat z mého pohledu skvělé hry. Určitě to patří mezi nejlepší hry, které jsem zažil," zhodnotil Kejval.

Padla také otázka ohledně ekonomiky olympijských her. "Jsou dvě různé věci. Jedna věc je otázka financování Mezinárodního olympijského výboru, ty příjmy jsou zhruba okolo osmi miliard dolarů (asi 181 mld. Kč, pozn. red.) v průběhu těch čtyř let. Takže to jsou naše příjmy," řekl Kejval.

[chooze:article;value:570236]

​Druhou věcí je otázka příjmu organizačního výboru olympijských her, tedy toho pařížského. "Čísla ještě nejsou sečtená. Je potřeba říct, že olympijské a paralympijské hry se organizují dohromady, byť to účetnictví je částečně rozdělené, ale lze očekávat, že olympiáda v Paříži, která je dělána podle nových pravidel Mezinárodního olympijského výboru tak, aby olympijské hry do budoucna byly udržitelné, nejenom po ekologické, ale i po ekonomické stránce, skončí podle původního rozpočtu a v lehkém přebytku," vyjasnil Kejval.

Zklamání byl také nízký počet medailí, které čeští sportovci přivezli. Jeden z důvodů, které za tím stojí, vidí Kejval v nedostatečných prostředcích, které do sportu míří, a to včetně vnímání sportu. Zhoršuje se také kondice českých dětí.

Možnost, jak situaci zlepšit, vidí v inspiraci jinými evropskými zeměmi. "Slovinsko nebo Norsko jsou vynikajícími příklady. Všechny severské země mají úplně jiný přístup. Holandsko má výborný přístup ke sportu. Myslím si, že tady jsme hodně zameškali. A je to především přístup ke sportu. A ke zdravému pohybu a ke zdravému životnímu stylu v rodinách. Potažmo ve školách určitě," prohlásil. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Na celý díl pořadu Za pět minut dvanáct se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.