Letošní ročník je neobvykle silný. Na mnoho prvňáčků nezbyde místo ve škole

Nejvíc dětí se v posledních deseti letech narodilo v roce 2017. Právě ty čeká letos nástup na základní školy. Jedním z nich je syn rodičů z Drahelčic u Prahy, kde školu nemají. "Nemáme možnosti syna zapsat k nějakým příbuzným na trvalý pobyt, aby se ta spádovost nějak upravila," postěžoval si pan Jan Krejčíř.

Obec chce letos zřídit provizorní školu. Jestli se to podaří, ale nikdo neví. Rodiče tak musí počítat i s variantou, že budou někam dojíždět. Což je vyjde dráž. "Pokud to nevyjde, tak to samozřejmě budeme muset řešit nějakým obepisováním těch okolních škol, nicméně nebylo by to vůbec šťastné řešení, když přihlédnu k tomu, že by to zahrnovalo nějaké dojíždění," dodal Krejčíř.

[chooze:article;value:492417]

"Absolutně si nedokážu představit, že by děti neměly kam jít. Nicméně tato varianta může nastat a já nemám v tomto případě žádné řešení," přiznala starostka Drahelčic Petra Ďuranová (Společně pro Drahelčice).

Podle starostky navíc neexistuje metodika, jak má obec v případě neumístěných dětí postupovat. "Školský zákon hovoří zcela striktně, že obec je povinna zajistit vzdělání. Když obec nemá zdroje nebo bojuje s vyhláškami a nařízeními, tak v tom případě by měla vláda dát úlevy, aby mohla vzniknout nějaká provizoria," myslí si Ďuranová.

Podobný problém řeší třeba nedaleké Zbuzany i další obce po celé republice. "Máme smlouvu o spolupráci s Prahou Řeporyje a smlouvu se školou v Tachlovicích. Očekáváme, že část dětí by mohla do těchto škol nastoupit, ale už loni jsme věděli, že bude problém," řekla starosta Zbuzan Helena Bulínová (Zbuzany pro lidi).

[chooze:article;value:493132]

"Bohužel nemáme dost míst. Řešíme kapacity navyšováním a slučováním až na 34 dětí v rámci jedné třídy, anebo případným detašovaným pracovištěm, ale to teď řešíme s hygienou," uvedl starosta Holubic Jiří Horňák (Sdružení nezávislých kandidátů).

Děti by se v této jihomoravské obci mohly učit i mimo školu. "Jde o kulturní středisko, objekt tělovýchovné jednoty i obecní úřad. Otázka je, jestli jsme do toho termínu schopni přizpůsobit potřebám školy," dodal Horňák. Zápisy do prvních tříd čekají děti v dubnu.

O místa na některých školách budou rodiče zřejmě muset bojovat. Může dojít i na losování:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.