Letošní rok je na tornáda v Česku bohatý. Zaznamenali jich už devět

Tornádo vzniká ve chvíli, kdy se srazí horký a vlhký vzduch s tím studeným a suchým, což vyústí ve vznik bouřkového mraku. V tu chvíli začíná teplý vzduch proudit nahoru. Ten vytváří vzestupné proudy, které mohou v mraku způsobit rotaci vzduchu. Nastane jev nazývaný mezocyklon, jenž pokud zesílí, může způsobit tornádo. To může po kontaktu se zemí způsobit ohromné škody. 

Historické případy tornád v České republice

Vůbec první tornádo bylo na území České republiky zaznamenáno v roce 1119. Zasáhlo Prahu a v Kosmově kronice bylo popisováno jako "Satan v podobě víru". Podle Českého hydrometeorologického ústavu bylo ale v letech 2002 a 2006 zaznamenáno hned osm tornád za rok.

Ta nejčastěji dosahují na Fujitově stupnici síly F0 až F1. Rychlost větru se při takových tornádech může vyšplhat až na 180 kilometrů za hodinu. Způsobují však jen mírné škody, mezi něž patří zlámané větve stromů či strhávání střešních krytin. 

Změna nastala v roce 2021, kdy bylo zaznamenáno nejsilnější tornádo v novodobé historii ČR. 24. června se živel o síle EF4 prohnal obcemi na Hodonínsku a Břeclavsku. Zraněno bylo až 300 lidí, šest dalších zemřelo.

[chooze:article;value:517179]

Aktuální situace

V posledních dnech se počet zaznamenaných tornád výrazně zvýšil. Od neděle do středy byla spatřena hned čtveřice malých tornád. "I když by se mohl zdát tento nárůst jako výrazný, jedná se o výběrový efekt. Všechna tato tornáda byla zaznamenána veřejností a umístěna na několik facebookových stránek, které dohromady mají přes sto tisíc členů. Zcela jistě je tento zdánlivý nárůst oproti minulým letům způsoben právě tímto faktem. Více očí více vidí," uklidňuje ČHMÚ. 

I tak se ale jednalo již o deváté zaznamenané tornádo v tomto roce. "Potvrzuje se, že slabá tornáda vždy byla a jsou relativně četná, na rozdíl od těch silnějších s vyšší intenzitou," dodali meteorologové. 

Možnosti sledování tornád

Sledování tornád není tím nejbezpečnějším koníčkem. Sami odborníci často radí, že by se lidé měli před tornádem schovat. Nedoporučuje se ani před tornádem ujíždět v autě, jelikož může velmi rychle změnit směr a zkřížit vám cestu, uvedl web Weather.com.

Je tedy lepší se nepokoušet tornáda pozorovat a radši se schovat do bezpečí vašeho domova, optimálně do sklepa. Podle odborníků je dobré si také obout pevnou obuv a třeba i nasadit helmu. Obojí vám může pomoci ke zvládnutí tíživé situace. 

Nymburskem se na začátku srpna prohnalo tornádo. Silný vítr poškodil střechy a stromy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.