Letošní sezóna je pro alergiky pekelná. Mapy ukazují, kde bude situace nejhorší

Vysoké teploty v Česku v posledních měsících pořádně zmátly přírodu, která se začala probouzet ze zimního spánku. Poměrně časně tak začaly kvést například sněženky nebo rovněž i různé významné pylové alergeny.

Ty i nadále nepřestávají alergiky trápit. "Pořád to jsou ještě ty dominantní, jako je olše, líska, topol, vrba, tis nebo jasan. To jsou alergeny, na které jsou lidé nejvíce alergičtí," nastínila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:542207]

První příznaky přitom alergici mohli začít pociťovat už v polovině ledna. "Díky srážkám a větrnému počasí se jim ale ulevovalo. Protože se pylové částice pravidelně vymývaly," doplnila Honsová.

Pylová sezona nás navíc potrápí ještě několik dalších nadcházejících měsíců. "Lidem se to může zdát už nyní dlouhé. Kvete to v nižších polohách, teď to začne bujet i v těch středních a vyšších. Navíc začnou růst další alergeny, jakou jsou trávy. Takže alergici si příliš neoddychnou," nastínila Honsová.

Lidé s alergiemi by se tak měli pořádně připravit. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) pravidelně aktualizuje takzvaný pylový semafor. Ten ukazuje, ve kterých oblastech Česka bude situace nejhorší.

Středa

Ještě ve středu, a to především na východě České republiky mohou být alergici v klidu. Místy bude míra ohrožení i nepatrná. Na většině území ale bude mírná, v některých oblastech pak dokonce už i střední. Jedná se například o Prahu a část Středočeského a Ústeckého kraje.

Čtvrtek

Ve čtvrtek už pak celá Česká republika musí počítat s mírnou mírou ohrožení, a to navzdory předpovědím počasí. Ty přitom počítají se zataženou až oblačnou oblohou a přeháňkami, které by mohly vzduch pročistit.

V některých částech země má dokonce platit i střední míra ohrožení. Jedná se například o část Prahy a Středočeského kraje, Vysočiny, Pardubického nebo Královéhradeckého kraje.

Ze zimního spánku se už probudili i ježci. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.