Letošním hitem jsou tábory na zelené louce. Dětem nabízí práci i hry

Místa na letních táborech se už teď zaplňují. Po letech s covidem-19 a protipandemickými opatřeními je o ně nebývalá poptávka. "Zájem o letní tábory je dlouhodobě vysoký. Když se na to budu dívat z pohledu tradičních organizací, které vlastně celoročně pracují s dětmi a mládeží, tak tam samozřejmě ta volná místa v podstatě nejsou, protože oni ta místa vyplní těmi, kteří fungují přes rok," sdělil ředitel České rady dětí a mládeže Ondřej Šejtka.

Dlouhodobě prý převažuje zájem o tradiční tábory na zelené louce, kde děti táboří bez elektřiny ve stanech, chatkách nebo indiánských týpích. "My už jsme v rámci podzimního předprodeje obdrželi bezmála 400 přihlášek na naše tábory, což je v porovnání s loňským rokem o 87 procent více. Dá se předpokládat, alespoň podle našeho pohledu, že ani v letošním roce rodiče na táborech šetřit nebudou," uvedl hlavní vedoucí portálu TOP-tábory.cz Václav Vaněček.

[chooze:article;value:485649]

Rekordní počet táborů v Česku pořádají skauti. Na zhruba 1 200 z nich vyjede přes 35 tisíc dětí. Většinou jsou bez elektřiny, v lese nebo na louce a trvají nejčastěji 14 dní až tři týdny. "Je to o práci, protože ty kluci a holky se o sebe sami musí postarat, to znamená vaří, chodí na dřevo a staví, co je potřeba. A samozřejmě tam jsou hry. Buď je celotáborová hra nebo nějaké kratší hry, hodně sportu, hodně pohybu a potom různé tábornické dovednosti, ale i další poznávání přírody a podobně," prozradila mluvčí Junáka Barbora Trojak.

Kromě táborů s převážně zábavným programem roste i nabídka těch vzdělávacích. Příměstské tábory jsou nejen cenově dostupnější, ale využívají jich i rodiče, kteří nemají možnost zajistit menším dětem přes den hlídání. Často je organizují i zaměstnavatelé.

"Tím, že jsme Národní zemědělské muzeum, tak se snažíme dětem zprostředkovat i něco z historie. Letošní tábor bude probíhat formou detektivky, kdy budou pátrat po nějakém historickém předmětu, budou rozplétat příběh a dozví se třeba něco z dějin zemědělství, o hospodářských i divokých zvířatech a podobně," uvedla mluvčí Národního zemědělského muzea Jitka Taussiková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.