Letuška šla s pravdou ven: Těmto jídlům a nápojům se při letu raději vyhněte

Voda a horké nápoje jako káva nebo čaj. Na ty by si měli cestující v letadlech dávat pozor, varují zkušené letušky. "Zatímco vypít balenou vodu je bez problémů, vodě z kohoutku je lepší se vyvarovat," řekla webu HuffPost Whytney, která pro jednu z amerických leteckých společností pracovala sedm let.

"Záleží totiž na tom, jak často se čistí potrubí. Z té vody se pak na palubě vaří káva a čaj. Většina letušek ale tyto horké nápoje raději nepije," nechala se dále slyšet.

Pozor by si cestující měli dávat i při konzumaci jídel. Většinu z nich připravují různé cateringové společnosti a na palubu letadla je pak dovezou. Kvůli nízkému tlaku během letu mají některé potraviny méně intenzivní chuť, což nutí dodavatele jídel více osolit a kořenit. Týká se to například těstovin nebo různých polévek. "A také třeba indických jídel, protože většinou v nich není maso, a tak mají vyšší obsah soli," poznamenala Whytney.

[chooze:article;value:563156]

Letuška Jasmine Kingová, která dělá tuto práci od roku 2015, zase radí nedávat si během letu slané pamlsky, jako jsou ořechy a preclíky.

A důvod, proč tato jídla a pochutiny raději odmítnout? Lidé se tak vyhnou dehydrataci. Ta může být problém i v případě konzumace alkoholu. "Alkohol negativně ovlivňuje vaše tělo, když jste ve vysoké nadmořské výšce," shoduje se s ní Whytney v narážce na stav známý jako hypoxie, který souvisí s nízkou hladinou kyslíku v tělesné tkáni.

Některé letecké společnosti nabízejí při letu také výběr sýrů. Podle Kingové i v tomto případě číhají na konzumenta jistá rizika. Obecně totiž platí, že vše, co potřebuje chlazení, nemusí být při podávání v letadle příliš čerstvé, upozornila Jasmine Kingová.

V závěru obě zkušené letušky přiznaly, že kvůli všem těmto důvodům si spousta zaměstnanců nosí raději do práce vlastní jídlo. 

Horor při návratu z Turecka: Oznámili nám, že děti nesmí do letadla, říká Češka (4/7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.