Levná dovolená v Chorvatsku je minulostí. Češi volí raději jiné destinace

Snadná domluva, průzračné moře, oblázkové pláže a historická centra. Jednička pro dovolenou Čechů už, jak se zdá, tolik netáhne. Podle odborníků za úbytkem Čechů na Jadranu může být i zdražení místních služeb.

"Je část klientů, kteří se rozhodli do Chorvatska loni necestovat, především kvůli strachu, co udělá přechod na euro. Určitý odliv klientů byl především na začátku sezóny," tvrdí Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Stále ale Chorvatsko u Čechů vede, i když minulý rok tam vyrazilo o desítky tisíc krajanů méně. "Těch důvodů je určitě víc, jsou to třeba vysoká míra inflace nebo snaha dohnat ztráty po koronavirové pandemii. Důvodem může být i snaha omezit overturismus a zavádět nějaká regulační opatření, zejména v historických částech měst, nebo je to třeba zavádění nových poplatků za užívání pláží," domnívá se ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:550184]

​Že je Chorvatsko drahé, si myslí i turisté z Velké Británie. "Jsou i místa, která jsou levnější, ale to byste neměli tohle všechno. Vychází to tu levněji než dovolená ve Velké Británii," shodují se britští turisté, kteří tráví dovolenou v Dubrovníku.

Chorvati se nejspíš začali zaměřovat na movitější klientelu. Zdražení se zatím nejméně promítlo do cen ubytování v soukromí. "Část těch výkonů zůstává nepřiznaná, součástí šedé ekonomiky, to pro ten obor je typické," poznamenává ekonom Studnička.

Příliv turistů z Česka naopak zažívá druhá strana Jadranu, a to severní Itálie. "Naštěstí pro Bulharsko ta čísla zůstala stejná. Pak se otevřela Albánie, vzrostl zájem o Polsko," ´vyjmenovává další destinace Jan Papež.

[chooze:article;value:545725]

​Úbytek Čechů hlásí i Egypt, kam se jezdí celoročně. "Když cestovní kanceláře otevřely velkými letadly exotiku, tak samozřejmě významná část lidí míří do exotických zemí, ať už je to Dominikánská republika nebo Thajsko," upřesňuje Papež.

Češi si také začínají nacházet cestu k horám, nejčastěji míří do Alp v Rakousku a severní Itálii a také na místní jezera.

"Já určitě do Chorvatska nepojedu, protože tam nejezdím nikdy. Myslím si, že jsou hezčí kouty, například Tenerife," říkají někteří Češi v anketě. "Byli jsme tam loni a dost se zdražilo. A znova bych asi jela někam jinam, třeba do Řecka," ujišťují další. Jiní se dovolené v Chorvatsku ale nehodlají vzdát ani letos. "Ano, pojedeme do Chorvatska, pojedeme do Orebiče," mají už naopak plány na léto další. "Já jedu do Chorvatska, máme tam oblíbené místo, takže vlastně nevadí, že ceny rostou," přidávají se jiní.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.