Moderní bydlení

Levné obědy se stále dají sehnat. Najíst se za málo jde ve školní jídelně

Ve školní jídelně ve Vsetíně se najíte za 89 korun. Tedy téměř přesně za polovinu průměrné ceny restauračního menu. "V současné době máme přihlášených zhruba 50 cizích strávníků. Jsou to jednak důchodci, jednak maminky na mateřské dovolené. Samozřejmě jsou tady i lidé, kteří tady náhodně pracují v okolí, takže si od nás berou obědy," řekl ředitel základní školy Vsetín Luh Petr Kořenek.

Obdobně je to v celé republice. V jedné z jídelen v Ústní nad Labem stojí oběd 83 korun. Například do tamní školní jídelny si chodí pro obědy 50 cizích strávníků. To znamená lidí z okolních firem, ale třeba i důchodců. "O tom, zda školní jídelna bude vařit pro cizí strávníky, rozhoduje ředitel školy. Lidi, kteří se stravují jako cizí strávník, netvoří ani 10 %. Jestliže máme třeba školu, která má kapacitu 500, tak má maximálně 50 cizích strávníků," vysvětlil výkonný ředitel Asociace školních jídelen Karel Jahoda.

[chooze:article;value:578026]

​Podobné je to i v restauraci ve Vsetíně, která je odloučeným pracovištěm tamní střední odborné školy. Za jídlo tam utratíte průměrně kolem stovky, vaří a obsluhují tam totiž studenti gastronomických oborů pod vedením učitelů odborného výcviku.

A možnost zkusit si během studia práci v ostrém provozu si pochvalují i sami studenti. "Určitě ta komunikace s lidmi je důležitá, hlavně na tom oboru číšník. Kuchaři se hlavně naučí, jak se dělá s těmi českými jídly a jak to funguje v české jídelně, tak je to fajn takhle," chválí si zařízení studentka Monika.

Hlavní jídlo za 39 korun, polévka za pět. Nenápadný stánek v Mostě nabízí každý den balená jídla za těžko uvěřitelné ceny. Restaurace nabízely podobné cenovky naposledy v 90. letech. Přesto si prý podnik dokáže na sebe vydělat a díky vysokému zájmu plánuje expanzi do dalších měst.

[chooze:article;value:564089]

​Dvě hlavní jídla za 108 korun, a to včetně obalu, ve kterém si je odnesete. Tomu se skoro nedá uvěřit. Sekaná s bramborovým salátem za 45 korun, v pátek byly zapečené těstoviny s uzeným a okurkou dokonce jen za 39 korun.

U stánku se střídá jeden zákazník za druhým, denně prodají okolo čtyř stovek porcí. Většinou mají vyprodáno už hodinu před polednem. "Největší fronta je ráno, většinou kolem půl 12. zavíráme. Senioři chodí velmi často," líčí prodavačka Lenka Bernardová.

S nápadem na levné obědy přišel Josef Darvaš. Chtěl pomoci lidem v horších časech, kdy si mnoho rodin nebo důchodců nemůže dovolit například ani jedno teplé jídlo denně. "Máme na jídlech korunové marže, přesto na tom dokážeme něco vydělat. Jsme rodinná firma, spoustu věcí si vyrobíme sami, díky tomu máme nízké výrobní náklady," prozradil tajemství levných jídel Darvaš.

Vysoký zájem všechny překvapil, v plánu je proto rozšíření do dalších měst. "Stánky máme čtyři, chtěli bychom zavést i automaty na výdej jídel a rozšířit služby i do dalších měst," dodal Darvaš.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.