Levnější jídlo, dražší pivo a jen dvě sazby daně z přidané hodnoty

Systém výběru daně z přidané hodnoty se zjednoduší. Místo jedné zvýšené sazby ve výši 21 procent a dvou snížených na úrovni 10 a 15 procent bude jen jedna, a to dvanáctiprocentní. Základní jednadvacetiprocentní sazba zůstává.

Potraviny, zdravotní pomůcky, dětské sedačky a pohřební služby spadnou od příštího roku z patnáctiprocentního DPH na dvanáctiprocentní. Podle zemědělského analytika Petra Havla nehrozí, že by si prodejci započítali nižší daň jen do svého zisku a ceny v prodejnách zůstaly stejné. "Ty změny v dani z přidané hodnoty jsou veřejné, takže si je obchodníci nedovolí nepromítnout do svých cen," uvádí Havel.

[chooze:article;value:503835]

​Léky, vodné a stočné, časopisy a ubytovací nebo stravovací služby budou mít nově dvanáctiprocentní daň z přidané hodnoty místo desetiprocentní. "Ve snížené sazbě zůstávají i bezlepkové výrobky, teplo, doprava cestujících, ubytovací služby, stravovací služby s výjimkou točeného piva, vstupenky do divadel, kin, zoo, sportovních akcí, bazénů, posiloven, léky, další farmaceutické výrobky, stavební práce pro bydlení či pohřební služby," říká ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Do základní jednadvacetiprocentní sazby se vrací některé výrobky a služby, které se v květnu 2020 přesunuly do snížené desetiprocentní sazby. Zdražení se bude od roku 2024 týkat kadeřnických a holičských služeb, oprav obuvi, kožených výrobků či jízdních kol. Stejným způsobem zdraží také noviny.

Asi nejvýraznější změna k lepšímu bude u knih. U těch dokonce žádná daň z přidané hodnoty nebude.

Stanjura: Změny u DPH nejsou kvůli rozpočtu, ale proto, aby byl systém jednodušší a spravedlivější (11. 4. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.