Leyenová má na krku prokurátora. Je to kvůli nákupu vakcín za miliardy

Šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou vyšetřuje Úřad evropského veřejného žalobce, a to kvůli podezření z nezákonného postupu při nákupu vakcín proti covidu 19. Evropská prokuratura případ převzala od svých belgických kolegů. Redakce TN.cz o tom informovala v pondělí.

Jádrem problému je především SMS komunikace mezi von der Leyenovou a šéfem Pfizeru Albertem Bourlou. Na jejich kontakty upozornil deník The New York Times. Co bylo přesným obsahem zpráv, zatím není známo. Komise totiž podle portálu Politico odmítla jejich znění zveřejnit a nepotvrdila ani jejich existenci. Jít mělo ale o parametry smlouvy na nákup vakcín za více než 20 miliard eur (tedy asi půl bilionu korun) z roku 2021.

Prokuratura kvůli tomu šéfku Komise podezřívá ze zneužití pravomoci, ničení důkazů, korupce a střetu zájmů. Obvinění ale v případu zatím nepadlo. I tak to ale podle Politica může představovat překážku ve snaze von der Leyenové dostat se po Evropských volbách, které proběhnou letos v červnu, znovu do čela Komise.

[chooze:article;value:549060]

Ona sama se k vyšetřování zatím příliš vyjadřovat nechce. "Vše potřebné o tom bylo řečeno a sděleno. Nyní budeme čekat na výsledky," prohlásila.

Pravomoci evropské prokuratury by ale mohly s případem pohnout. Žalobci můžou například nechat zabavit telefony a další relevantní materiály z kanceláří Komise, ale také v různých zemích EU, včetně Německa, odkud von der Leyenová pochází.

Vyšetřování se rozjelo v loňském roce, když si na postup komise oficiálně stěžoval belgický lobbista Frédérico Baldan, k jehož trestnímu oznámení se připojily také vlády Maďarska a Polska. Druhá jmenovaná země chce ale údajně trestní oznámení stáhnout. 

Von der Leyenová chce opět předsedat Evropské komisi. Nebude to mít lehké (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.