Liberec znovu zvýší nájem v městských bytech. Peníze chce investovat do oprav

V sociálních bytech v Liberci je průměrná cena nájmu 91 korun za metr čtvereční. Po 1. červenci stoupne na 105 korun. Ve 40metrovém bytě tak půjde o zvýšení zhruba 400 korun. I tak by se ale mělo nájemné pohybovat na polovině toho tržního, které je v Liberci 227 korun za metr čtvereční.

"Prostě s tím nesouhlasím. Každé zdražování není dobré," postěžoval si jeden z obyvatel. "V okolí to stojí 18 tisíc. Tady to dělá 11 tisíc, tak to je ještě docela dobré," oponoval další.

[chooze:article;value:497309]

Liberec pronajímá celkem 1 226 bytů. Nájemné se zvedalo o 20 procent už v loňském červenci. Letos to bude dalších 15. Město to zdůvodňuje rostoucími náklady na opravy a investice do bytů s tím, že předtím tři roky nájmy nijak neupravovalo. Na nájmech se vybere 32 milionů korun. Ty chce radnice použít na opravy stávajících bytů a výstavby nových.

"Budu se zasazovat o to, aby peníze šly do zvyšování kvality bytového fondu. Ať už jsou to drobné opravy, jako jsou zvonky, dveře nebo výmalby. Letos uvedeme 49 bytů. Chystáme také projekt domovníků, kteří budou řešit klid a čistotu v bytových domech," řekl náměstek primátora města Liberce Jan Hruška (Piráti).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.