Liberty chce zaměstnancům zásadně snížit mzdy. Lidé by museli skončit

Ostravská huť Liberty má s dceřinými společnosti přes 5 000 zaměstnanců. Jejich průměrná mzda je podle odborářů 40 000 korun měsíčně.

Od července by to ale už nemělo platit. Vedení hutě chce zaměstnancům mzdy razantně snížit. Průměrně o 10 000 korun měsíčně.

"Asi bych tady musela skončit, bohužel, z toho nevyžijete a jsme tady dva i s manželem," poznamenala zaměstnankyně. "Hrůza, všechno zdražuje, všude navyšují platy a nám to chtějí snížit," dodal jeden ze zaměstnanců.

[chooze:article;value:555382]

Ještě o více peněz mají přijít zaměstnanci, kteří kvůli ekonomickým problémům hutě nechodí už skoro půl roku do práce. Mezi nimi je i Antonín Ďuriš. "Pro mě by to bylo existenční, protože člověk platí byt, malému musím platit také nějaké aktivity, tím pádem bych musel hledat už novou práci," vysvětlil.

"Návrh odpovídá našim závazkům snižovat náklady, jak jsme uvedli v našem restrukturalizačním plánu, a reaguje na nepříznivé podmínky na trhu s ocelí v Česku i v celé Evropě," uvedla mluvčí společnosti Kateřina Zajíčková.

[chooze:article;value:554277]

Odborářům se ale tento plán nelíbí a plánují reakci. "Vyhlásili bychom stávkovou pohotovost, aby se k nám ten majitel začal chovat seriózně," upozornil předseda odborů ocelárny Roman Bečica. 

Majitel Liberty Ostrava Sandžív Gupta má kvůli vysokým nákladům na energie problémy také v hutích v Polsku, Maďarsku nebo ve Velké Británii.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.