Liberty Ostrava obnovuje provoz. Zaměstnanci se vrací do práce

Největší huť v Česku přestala připomínat město duchů. V některých výrobních halách se po více než tři čtvrtě roce opět rozjela výroba. Nejprve se rozjela výroba silničních svodidel. V Liberty Ostrava je vyrábějí jako jediní v Česku. Po obnovení výroby by se v Liberty mělo měsíčně vyrobit dvanáct kilometrů svodidel.

Zpátky do práce se vrátil i Milan Gurecký a Lukáš Herman. Doma byli od ledna. Nejprve brali sto procent platu. Když jim huť přestala po půl roce posílat peníze, dostávali náhradu mzdy z Úřadu práce. "Jsme rádi, že se vracíme zpátky do práce. Já osobně jsem byl doma více než osm měsíců," uvedl Gurecký. "Uvidíme, jak to výhledově bude dál. Máme slíbeno, že zakázky jsou," dodal Herman.

[chooze:article;value:570779]

​Obnovení výroby svodidel připravovali v huti od konce srpna, kdy se miliardář Jaroslav Strnad s insolvenčním správcem domluvili na záchraně zkrachovalé ocelárny.

Do konce měsíce by se v Liberty Ostrava mělo zase začít vyrábět v rourovně a ve válcovně. "Mělo by dojít k záchraně asi 1 300 pracovních míst," přislíbil insolvenční správce Šimon Peták.

Dalších 650 zaměstnanců pracuje pro polskou firmu, se kterou se na pokračování výroby v rourovně domluvila ostravská Liberty. Zároveň 600 zaměstnancům huti dobíhají výpovědní lhůty. Výrobu oceli v Ostravě už firma Liberty ukončila. Huť odstavila vysokou pec a koksovnu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.