Moderní bydlení

Liberty Ostrava opět seřízla zaměstnancům mzdy. Dluží i za pojištění

Z 5 000 zaměstnanců Liberty Ostrava nechodí do práce kvůli finančním problémům hutě 3 500 z nich. První tři měsíce dostávali sto procent platu, pak sedmdesát. Od července jim mají mzdy klesnout na 60 procent. Nově by měli mít v průměru 24 tisíc hrubého. Týkat se to bude i Antonína Ďuriše. Aby si dorovnal výpadky v příjmech, chodí na brigády.

"My nechceme prachy zadarmo, my chceme chodit do práce, těch 60 procent, to je špatně," prohlásil zaměstnanec Liberty Ostrava Ďuriš.

Podobně je na tom i jeho kolega z ocelárny. "By to byl velký zásah do příjmů, platím hypotéku, máme nějaké děti, rodinný dům," popsal zaměstnanec Liberty Ostrava Martin Tvardek.

"Budeme muset snížit personální náklady, abychom splnili své závazky vůči věřitelům a zachovali pracovní místa," objasnil mluvčí Liberty Ostrava Ivo Štěrba. "Pro odbory je tento návrh v tuto chvíli nepřijatelný," prohlásil předseda odborů ocelárny Liberty Ostrava Roman Bečica.

[chooze:article;value:555382]

​Ostravský Úřad práce se už připravuje na vlnu nově příchozích. "V krizové situaci jsme schopni i stovky lidí pojmout, samozřejmě je třeba k tomu udělat nějaký systém, na to my jsme připraveni," řekl ředitel odboru zaměstnanosti Úřad práce Ostrava Jiří Krhut.

Zdravotním pojišťovnám a státu za nezaplacené pojištění za zaměstnance dluží ostravská Liberty přibližně sto milionů korun. "Určitá část plateb se opozdila kvůli vyšším nárokům na hotovost, jak se postupně snažíme zvyšovat výrobu," sdělil mluvčí Liberty Ostrava Ivo Štěrba.

Zaměstnanci se ale nemusí obávat, že by je třeba u lékaře odmítli ošetřit nebo že by nedostali nemocenskou. Dluhy chtějí správa sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny řešit vyjednáváním s Liberty. V nejzazším případě huti hrozí exekucemi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.