Liberty Ostrava zaměstnancům dluží na pojistném. Měsíce žijí v nejistotě

Napjatou situaci v jedné z největších hutních firem v Česku Liberty Ostrava sledují zaměstnanci i odboráři. Mezi nimi i jejich předák Roman Bečica.

[chooze:article;value:549906]

Kromě toho, že Liberty Ostrava má dluhy u odběratelů údajně v řádech miliard korun, nově huť začala dlužit také na zdravotním a sociálním pojištění. Co na to říkáte?

Ano, dozvěděli jsme se, že za měsíc březen nebylo zaplaceno zdravotní pojištění zaměstnancům a pouze jedna třetina sociálního pojištění. Tento přístup považuji za arogantní chování a myslím si, že doteď k žádné takové situaci nedošlo. Naposledy někdy v roce 2002 při privatizaci firmy.

Co vám vedení Liberty Ostrava odpovědělo na otázku, když jste se ptal, kdy hodlá zaplatit?

V podstatě k tomu nebyla odpověď. Centrála nám přislíbila zhruba 160 milionů eur. Do této chvíle jsme dostali zhruba jednu pětinu z těchto peněz. Myslím si, že tím vznikla i tato situace.

Jak na nové okolnosti reagují zaměstnanci?

Jsou samozřejmě naštvaní, nevědí, co bude. Ta situace už se táhne dlouho, není to příjemné. Zaměstnanci se ptají, každý den volají, jestli si mají hledat novou práci a co mají dělat. Hutě už jich zhruba tisíc opustilo. Nebyla jim prodloužena smlouva na dobu určitou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.