Liberty stále stojí. Nefunkční továrna ovlivňuje i obchody v okolí

Místo 6 000 zaměstnanců už více než měsíc pracuje v jedné z největších hutí u nás jen 400 lidí. Mají na starost nezbytnou údržbu. "Střídáme se pouze na ranních. S partnerkou jsme víceméně domluveni na krizovém scénáři," poznamenal pracovník Liberty Radim Kačmář.

Dalších 200 lidí se od minulého týdne podílí na výrobě zejména důlních výztuží. I autobusem teď jezdí do práce mnohem méně lidí. Proto ubyly spoje a změnily se jízdní řády. "Bylo rozhodnuto o dočasném omezení vybraných tří autobusových linek," prozradila mluvčí Dopravního podniku Ostrava Tereza Šnoblová.

[chooze:article;value:537714]

Téměř 5 500 zaměstnanců zůstává kvůli finančním problémům huti už přes měsíc doma. Berou 100 procent platu, jejich peníze ale chybí ve firmách, které s hutí sousedí. Dvě trafiky v okolí jejich majitelé dočasně zavřeli. Hned vedle v potravinách zkrátili pracovní dobu.

Také lékárna vedle hlavní brány huti musela upravit otevírací dobu. Mnohem méně lidí si kupuje volně dostupné léky. Zaměstnanci zůstávají v nejistotě. Obnovení výroby se posunulo o týden už popáté. "Lidé jsou už hodně nervózní, zvažují odchod do jiných firem, mají hypotéky, mají půjčky," popsal náladu ve firmě zaměstnanec Ivan Jančík.

Dokud se vedení hutě nedomluví s energetiky z Tamehu, nejde spustit vysokou pec a ocelárnu. "Liberty Ostrava zatím nezaplatila žádnou významnou část dluhu," prohlásil mluvčí Tamehu Patrik Schober. Kromě energií dluží huť také za odvoz odpadů. Ty se hromadí před popelnicemi u továrny. Dluh Liberty Ostrava údajně vyrovná v co nejkratší době.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.