Libye se potýká s následky nedělní bouře. Pohřešují se tisíce lidí

Děsivé záběry pořízené obyvateli měst a vesnic na východě Libye v průběhu katastrofických záplav zobrazují rozbahněnou vodu dosahující hloubky i více než tří metrů. Voda zaplavuje domy a unáší vše, co jí stojí v cestě, včetně lidí.

Potopa zasáhla především obyvatele přístavního města Derna na severovýchodě Libye, kde žije více než 100 000 lidí. Město zatopila voda poté, co se protrhly dvě místní přehrady.

"Na jihu města Derna se zhroutily dvě přehrady ve Wadi Derna a voda se dostala do města. Tři mosty se zřítily a celé čtvrti zaplavilo moře, včetně jejich obyvatel," sdělil Ahmed al-Mosmari, mluvčí ozbrojených sil na východě země.

[chooze:article;value:521167]

Voda smetla hlavně níže položené oblasti. Úřady se obávají, že počty obětí mohou jít do tisíců. Podle vládních představitelů se situace naprosto vymkla kontrole. Přesný počet mrtvých je ale možné odhadnout jen stěží. Oblast kontroluje povstalecká vláda, která s tou centrální neudržuje pravidelný kontakt.

"Jen ve městě Derna je více než 2 000 mrtvých a my se modlíme za jejich duše. V Derně se stále pohřešují tisíce lidí. Máme tu 5 000 až 6 000 pohřešovaných, toto číslo se ještě může výrazně zvýšit," doplnil al-Mosmari.

Pod vodou se ocitla i další libyjská města Benghází, Susah nebo Mardž. Mezi oběťmi záplav je pravděpodobně i nejméně sedm členů armády, kteří pomáhají při záchranných operacích.

Libye je od roku 2014 rozdělena na dvě části, z nichž jednu ovládá centrální vláda a druhou povstalecká. Obě se dohodly na zavedení třídenního smutku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.