Lidé berou útokem úřady zbytečně. Když si počkají, budou mít vyšší důchody

V posledních měsících úřady práce I Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která důchody vyplácí, hlásí nápor žádostí o důchody od lidí. Redakci TN.cz se rovněž často ozývají čtenáři s tím, že na výplaty penzí dlouho čekají. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je už ale situace na úřadech výrazně lepší. "U důchodové agendy každý týden snižujeme počty nevyřízených žádostí, a to velmi intenzivně," reagoval ministr v pátek. 

Spěchat na úřady s žádostí o penze je však podle odborníků zbytečné, protože s novými pravidly se vyplatí počkat až do nového roku. "Pokud si člověk o důchod zažádá až v lednu, bude jej mít rovnou vyšší o ještě dalších 686 korun," připomněl ekonom Petr Bartoň. I po mimořádné valorizaci v letošním roce a pravidelné valorizaci, kterou by penze prošla na začátku příštího roku, bude totiž důchod přiznaný na začátku příštího roku vyšší než řádný starobní důchod přiznaný letos.

[chooze:article;value:519244]

 "Člověku s průměrným příjmem bude teď v září přiznán důchod 21 258 korun. V lednu mu bude zvýšen o 360 korun, ale pokud si o něj zažádá až v lednu, bude mít důchod vyšší o ještě dalších 686 korun navíc, nad ten již valorizovaný letošní," vysvětlil Bartoň. 

​Zároveň od října začnou platit přísnější podmínky pro předčasné důchody. Za rychlejší odchod budou platit větší srážky, ekonomové tak doporučují vstoupit do předčasného důchodu ještě v září. Místo nynějších 35 let tak nově bude nutné pro předčasnou penzi mít zařízené sociální pojištění 40 let. Nejdříve do něj lze také odejít tři roky před řádným důchodem.

"Už naštěstí neplatí ta loňská divnost, kdy předčasnému důchodci nakonec byl přiznán vyšší důchod, než kdyby počkal až po novém roce," dodal Bartoň ve svém podcastu Snídaně. Krácení výpočtu důchodu pro předčasné penzisty proto bude od října výraznější. Za každých započatých 90 dní se bude předčasný důchod totiž vždy krátit o 1,5 % z jeho řádné výměry. Jeho výpočet si může každý spočítat v kalkulačce, kterou připravila redakce TN.cz.

Vláda schválila navýšení důchodů v lednu o 360 korun (09/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.