Lidé častěji řeší nedostatek peněz půjčkou. Přibývá zamítnutých žádostí o úvěr

David z Ústí nad Labem se dostal do finančních problémů. Ze svého výdělku zaplatí veškeré běžné výdaje, uspořit na horší časy ale už nedokáže. Teď se mu rozbila pračka. Aby si mohl koupit novou, chtěl si půjčit peníze. Jenže úvěr mu v bance zamítli.

"Nevím, jak to teď budu řešit. Pračku potřebujeme, máme malé děti. Překvapilo mě, že to zamítli. Nikdy jsem se s žádnou splátkou nezpozdil," vysvětluje David.

V podobné situaci je teď až pětina žadatelů o půjčku. Letos přitom stoupl zájem o úvěry o desítky procent. Lidé si prý půjčují častěji i proto, že jim nezbývají peníze na běžný provoz domácnosti.

[chooze:article;value:519549]

"Pozorujeme meziroční nárůst žádostí o půjčku až o 20 procent. Lidé teď nejčastěji půjčkou řeší opravdu neodkladné věci, jako je oprava auta, výměna pračky, bojleru," uvádí tisková mluvčí Provident Financial Jana Austová Pikardová.

Proč byl žadateli úvěr zamítnut, se většinou nedozví. Poskytovatelé půjček ale mají přístup do registru dlužníků, ve kterém zjistí vaši platební historii.

"Nejčastějšími důvody zamítnutí jsou negativní záznamy v registru, nebo nedostatečná schopnost klienta požadovaný úvěr splatit," dodává mluvčí ČSOB Patrik Mádle.

[chooze:article;value:519153]

Zamítnutí žádosti ale může mít i zcela nečekaný důvod. Například pozdě zaplacený účet za telefon nebo pojištění. Pokud například sázíte na sportovní události přes sázkové kanceláře, může vás banka vyhodnotit jako rizikového klienta a úvěr neschválit.

Podle psychologa Slavomila Fischera ale zamítání může vést k tomu, že lidé budou o úvěr ještě víc usilovat. "Půjdou do společností, kde je ta procentuální zátěž splátek vyšší," obává se.

Podle bankovních registrů stoupl také počet nesplacených úvěrů. Je jich nejvíc za posledních deset let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.