Lidé často podceňují příznaky zákeřné nemoci. Lékaři před ní důrazně varují

Migréna je jednou z nejčastějších neurologických poruch. Podle americké National Library of Medicine jí trpí více než miliarda lidí po celém světě, nejčastěji mezi nimi bývají mladí dospělí a ženy. Při migréně pociťují nepopsatelnou bolest hlavy či závratě a potýkat se mohou i se zvracením nebo přechodnou ztrátou zraku.

A přestože jde o známou nemoc, pacienti se mnohdy potkávají s nepochopením. Vyplývá to z průzkumu pacientské organizace Migréna-help, podle které drtivá většina lidí s migrénou nemoc raději tají. Bojí se totiž výsměchu, a tak mnohdy nevyhledají ani lékařskou pomoc.

"Zdraví lidé si neumí představit, čím člověk s migrénou prochází. Co považujeme za obzvlášť alarmující, je to, že pacienti i v době nejsilnějšího záchvatu migrény váhají, zda jít na pohotovost či za lékařem," upozornila předsedkyně organizace Rýza Blažejovská. Pacienti podle ní stále řeší podceňování a sami si pak myslí, že jsou k ničemu.

[chooze:article;value:556186]

Mnohdy se snaží akutní problém vyřešit sami. To ale může být problém. "Snaží se stav utlumit velkým množstvím běžně dostupných léků proti bolesti, a migréna se tak může naopak zhoršit," zdůraznila Blažejovská. "Pokud pacient nevyhledá odbornou pomoc a snaží se pomoci si sám, riskuje, že se z jeho epizodické migrény stane chronická – může pak zažívat i více než 15 migrenózních dní za měsíc," dodává.

Z 500 respondentů, kteří se průzkumu zúčastnili, přiznalo 70 procent, že nemoc raději skrývají.  S nepochopením lékařů a zdravotního personálu se v životě setkalo 51 procent respondentů. Až třetina dotázaných se vyhýbala lékařské pomoci, protože se za migrénu styděla.

Naděje pro lidi s migrénami. Lékaři pracují na biologické léčbě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.