Lidé často zanedbávají revize. Zvyšuje to náklady na energie

Topná sezona podle vyhlášky 194/2007 Sb. začíná 1. září a končí 31. května. Radiátory v bytových domech s centrálním vytápěním budou ale hřát až ve chvíli, kdy dva dny po sobě venkovní teplota klesne pod 13 °C a dlouhodobá předpověď nepředpokládá, že by výrazně stoupla. Kdy si začnete přitápět v rodinných domech, záleží čistě na vás, před tím ale určitě nechte provést důkladnou revizi otopné soustavy.

Kamna potřebují vyčistit

Ideálně na konci topné sezony se doporučuje vyčistit a zkontrolovat kamna, krbová kamna a komínové vložky. Pokud to nestihnete na jaře, udělejte to dřív, než začnete zase topit. Jistější je pověřit odborníka, který kromě čištění ověří i funkčnost zařízení.

Pravidelně jednou ročně pozvěte kominíka, aby vymetl a zkontroloval komín. Zabráníte tím zanesení kouřovodu sazemi, které se mohou vznítit a ohrozit požárem celou nemovitost. Případná netěsnost spalinových cest zvyšuje riziko otravy oxidem uhelnatým.

[chooze:article;value:520332]

Revize vs. servis plynového kotle

Pojmy revize a servis se často zaměňují, v praxi však znamenají něco jiného. Všechny podnikající fyzické i právnické osoby musí ze zákona každé tři roky nechat provést provozní revizi otopné soustavy. Domácností, které využívají plynové kotle pro vlastní potřebu, se tato povinnost sice netýká, ale taková revize rozhodně není od věci. Po provedení revize technik vystavuje příslušný protokol, který si pečlivě uschovejte. Hodí se v případě pojistné události.

Ani servisní prohlídka není pro domácnosti povinná, ale určitě ji zvažte. Pravidelná péče servisního technika napomůže tomu, aby kotel bezchybně fungoval, dlouho vydržel a zbytečně nezvyšoval vaše náklady na vytápění.

Odvzdušněte radiátory

Zaměřte se i na radiátory. Pečlivě je prohlédněte, zda dobře těsní a netečou. A odvzdušněte je. Vzduch v otopné soustavě může zvýšit spotřebu až o 25 procent.

Vytápějte efektivně

"Ceny zemního plynu i elektřiny sice klesly, ale na úrovně obvyklé před energetickou krizí se nedostanou. Opatření na úsporu energií tak zůstávají stále aktuální a ta nejzásadnější souvisejí právě s vytápěním. Ať už se jedná o zateplení objektu, výměnu netěsnících oken a dveří přes volbu samotného způsobu vytápění a jeho účinnost, zajištění optimální funkčnosti otopného systému až po správné návyky, jako je nastavení vhodné teploty vytápění, efektivní větrání prostor a podobně," uvádí Jiří Matoušek, marketingový ředitel a člen představenstva společnosti Centropol.

V NAŠÍ KALKULAČCE SI POROVNEJTE NÁKLADY NA ENERGIE DLE ZPŮSOBU VYTÁPĚNÍ

Uhlí je dražší než loni, plyn ale zdražovat nemá. Češi se zásobují na zimu (09/23):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.