Lidé chtěli prodat dům, přišli o miliony. Zoufalou situaci nikdo neřešil

"My jsme přišli o tři a půl milionu, máme tři malé děti a starám se o bratra na vozíku, takže nemáme v podstatě možnost nějakým způsobem ty peníze získat zpět," popsala Jitka Štefková, která je poškozená v kauze Suková.

"V roce 2012 jsme se s manželem rozhodli z finančních důvodů prodat rodinný dům. Po přepsání na katastr nám volala realitní kancelář, že advokát peníze zpronevěřil a na účtu prostě nic není. Manžel byl na dně, úplně totálně. V tu chvíli mu začaly zdravotní problémy. Dozvěděli jsme se krutou diagnózu a zemřel velice rychle. Lékaři říkali, že to byl nejagresivnější nádor. Spouštěčem bývá stres. Neměla jsem ani na pohřeb," popsala Eva Novotná poškozená v kauze Vlasák.

Zmařené sny, ztracené úspory a pocit, že nic z toho se nemuselo stát, pokud by zodpovědní jednali tak, jak měli. To prožívají oběti zpronevěr peněz z advokátních úschov. Jedním z lidí, kteří svěřili své peníze při prodeji nemovitosti do úschovy advokátky, aby pak zjistil, že zmizely, je i pan Křivánek. Peníze získané prodejem bytu chtěl použít na stavbu vysněného domu.

"Během covidu jsme se rozhodli založit rodinu a posunout se někam dál. Tak jsme si řekli, že ten byt prodáme, abychom mohli začít stavbu," popsal.

[chooze:article;value:539168]

Kupující chtěl, aby peníze šly přes advokátní úschovu. Ta má kupujícího chránit v případě, že se objeví problémy, kvůli kterým katastr nepovolí převod. Kdyby peníze šly přímo prodávajícímu, tak by je z něj pak musel vymáhat zpátky. Prodávajícího, jako byl pan Křivánek, pak má advokátní úschova chránit před tím, aby se nestalo, že nemovitost se na katastru převede na nového majitele, prodávající ale peníze nedostane. Že všechno proběhne jak má, má ohlídat advokát. V tomto případě Hana Suková. Tu ale v září 2022, v den, kdy měl pan Křivánek dostat peníze, zadržela policie.

"Tak mi zavolala paní makléřka ze strany kupujících, jestli jsem peníze obdržel, já říkám, že ne. A ona: 'Je tady takový menší problém.' Když jsem to zjistil, tak to není úplně menší problém, ale dost zásadní problém, který člověku změní život," poznamenal.

Advokátku si prověřoval

Advokátku Sukovou si přitom pan Křivánek předtím, než jí svěřil peníze, prověřoval. Třicet let praxe, členka České advokátní komory, nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo být něco v nepořádku. Podle policie je v této kauze 44 poškozených a celková škoda je 153 milionů korun.

"Chvíli jsem měl hlavu v dlaních, ale následně jsem si řekl, že život jde dál, že musíme začít znova, samozřejmě proběhly výslechy na policii a tak dále, nikdo nám nedal žádnou naději, že bychom z těch peněz někdy něco viděli," uvedl Křivánek.

Podobným případům se stále nedaří zabránit a škoda už je doslova astronomická. "Za posledních 15 až 17 let je to, myslím, k miliardě korun," upozornil advokát Jiří Kučera.

Kdo za to může a jak předejít tomu, aby se to opakovalo?

Minulý čtvrtek se na semináři ve Sněmovně sešli zástupci poškozených, zákonodárci i advokáti. Problém totiž spočívá v tom, že advokát může peníze převést z úschovního účtu na jiný nebo je i vybrat v hotovosti. Poruší tím pravidla, jak ale ukázal případ Suková, kontrola může být bezzubá. A to navzdory tomu, že na podivné pohyby na účtech advokátky Sukové upozorňoval už v roce 2017 Finanční analytický úřad (FAU).

"Kromě FAU to nikdo neřešil, žádné státní orgány. Policie to odložila, Česká advokátní komora to neřešila," podotkla senátorka Hana Kordová Marvanová (za SPOLU). 

"V tomto případě předložila dokumenty věrohodné, z nichž nevyplývalo, že by to převáděla někam jinam," sdělil tajemník České advokátní komory Petr Čáp.

[chooze:article;value:552691]

Kam peníze zmizely, zatím policie neřekla. Advokátku Sukovou zadržela v září 2022, obžaloba stále nepadla, poslední informace ke kauze policie zveřejnila vloni v říjnu. "Vyšetřovatelka stále pracuje na případu a věc je stále ve vyšetřování," řekl policejní mluvčí Jan Daněk.

Zarážející je, že se takovým případům nedaří stále zabránit. V roce 2012 zadržela policie advokáta Miloše Vlasáka. Ten byl následně odsouzený za zpronevěru desítek milionů z advokátních úschov. Odseděl si pět let.

"To znamená nejen celoživotní úspory kolikrát, ale i mezigenerační úspory. Ty prostředky často předávali v rodinné linii. V insolvenčním řízení bylo poškozeným po letech vráceno přibližně 22 procent škod," vysvětlil Jan Maršálek poškozený v kauze Vlasák.

Nový návrh

S návrhem, jak přijít se systémem, který jednou pro vždy peníze klientů ochrání, přišla teď skupina advokátů. "Aby ten advokát mohl peníze poslat jen stranám té smlouvy, nikomu jinému, aby je nemohl vybírat v hotovosti. V praxi by to vypadalo tak, že klienti by u advokáta uzavřeli úschovní smlouvu, vzal by ji, elektronicky by založil účet, kde by vyplnil čísla účtu kupujícího a prodávajícího. Banka by v tom okamžiku poslala notifikaci všem stranám smlouvy. Teprve na základě té notifikace by vznikla kupujícímu povinnost poslat na ten účet peníze," uvedl Kučera.

"To omezení dispozice s prostředky na účtu se jeví jako velmi důležité, je tam potřeba dořešit řada technických detailů," prohlásila Pavla Belloňová z ministerstva spravedlnosti.

Po vzoru například některých německých spolkových zemí by měl vzniknout garanční fond, ze kterého by se oběti zpronevěr ze strany advokátů dočkaly odškodnění.

[chooze:article;value:552106]

"V návrhu by mělo být, že sněm by měl zřídit fond pro zmírněný škod klientů způsobených zpronevěrami. Důležité je, že by to musel odhlasovat sněm Advokátní komory," podotkla Kordová Marvanová.

S návrhem na to, aby advokáti museli bankám hlásit z kupních smluv čísla účtů, na které mají být převedeny peníze, ostře nesouhlasí někteří advokáti. Podle nich stejně zpronevěrám nezabrání.

"Možná to znesnadňujeme, ale znesnadňujeme to jenom velice teoreticky a děláme tady úpravu pro úpravu. Ten návrh počítá s omezením věcí, které ten klient běžně dělá. A přineslo by to z našeho pohledu, tak z pohledu makléřů, které zastupujeme, daleko větší paseku," varoval Kučera.

[chooze:article;value:549063]

Argumentují, že u řady prodejů se čísla účtu příjemce peněz oznamují až teprve v průběhu transakce. Jedná se o situace, když prodávající zároveň pořizuje z daných peněz souběžně jinou nemovitost a potřebuje, aby peníze už přišly rovnou tomu, kdo ji prodává jemu. Navrhovaná změna by podle nich tento obchodní model znemožnila.

"Návrh počítá s tím, že advokát nesmí přijmout finanční prostředky dřív, než oznámí bance číslo účtu, které ale nezná, protože ho nezná ani ten prodávající," popsala advokátka Karolina Spozdilová.

"Takovou komplikaci jsme předjímali na základě písemného pokynu klienta s ověřeným podpisem, který nebude moci provést ten advokát, který provádí úschovu. Dojde ke změně těch údajů na tom účtu, banka znovu pošle notifikaci oběma stranám," uvedl Kučera.

Naděje se nevzdává

V brzkou změnu systému doufají i poškození. Pan Křivánek se svého snu o tom, že si postaví dům, nevzdává. Zatím bydlí s rodinou u rodičů.

"Máme štěstí, že máme střechu nad hlavou, to je obrovská výhoda mít tohle rodinné zázemí. Manželka je pro mě taky ohromnou oporou, v podstatě nic mi nevyčítá, stoprocentně stojí na mojí straně," svěřil se.

[chooze:article;value:547638]

Že by se ještě dočkal peněz za prodaný byt, ale příliš nevěří. "Když z toho dostaneme 10 procent, tak to bude vítaným přilepšením, soustředíme se na to, aby se změnil systém a už se to nikomu dalšímu nestalo," dodal.

Předkladatelé návrhu na změnu systému advokátních úschov věří, že nová pravidla se podaří brzy schválit a platit by mohla už od podzimu, nebo od začátku příštího roku.

Podívejte se na záznam celého pořadu Na vaší straně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.