Lidé jej kdysi v Krkonoších vyhubili. Nyní se vzácné zvíře vrátilo

O výskytu losa evropského informoval na svých webových stránkách Krkonošský národní park (KRNAP). "Na tísňové lince Správy KRNAP jsme včera přijali opakovaná hlášení o pozorování potulujícího se losa evropského v okolí východokrkonošského Žacléře," uvedl v pondělí mluvčí parku Radek Drahný. Jde prý o druh, který zde byl doma a člověk jej v minulosti vyhubil.

Podle něj se s největší pravděpodobností jedná o jedince, kterého již před pár dny spatřili na pomezí Sovích a Krzeszówských hor v Polsku. Zda se ovšem los v Krkonoších usadí, zatím není možné říci. "Je předčasné spekulovat o tom, zda se losi v Krkonoších usadí natrvalo nebo zda pouze migrují," řekl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

"Každopádně to je dobrá zpráva o stavu naší přírody. Vzhledem k tomu, že los se pohybuje v tradičním biokoridoru, je to důkazem smysluplnosti a efektivnosti těchto opatření a jejich ochrany," dodal.

Jak připomíná Drahný, los pro člověka obvykle nepředstavuje žádné nebezpečí. "Jedná se o plaché zvíře, které stejně jako jiní živočichové může být agresivní, zpravidla jen když člověk ohrožuje mláďata v přítomnosti matky," vysvětlil.

[chooze:article;value:554164]

Jelikož je los velmi pohyblivé zvíře, které překonává velké vzdálenosti, nebezpečí pro něj představuje hustá silniční síť. Mluvčí parku proto nabádá řidiče k opatrnosti. "Apelujeme na řidiče, aby při svých cestách, zejména v okolí Žacléře, byli obezřetní, protože srážka s losem může být oboustranně velmi nebezpečná," zdůraznil.

Los evropský je největší zástupce čeledi jelenovitých a v Česku se vyskytuje zejména na Šumavě. "V Česku je stabilní populace přibližně 15 jedinců na Šumavě, kde losi našli prostor k životu v blízkosti šumavského národního parku," uzavřel Drahný.

Do Česka se dostal rys, který se nebojí lidí. Zoologové mají strach o původní šelmy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.