Lidé jsou po povodních bez střechy nad hlavou. Pomoc nabízí obce i kraj

Rozvodněná řeka Odra sahala v domě Romany Hermové až po střechu. V dřevostavbě žila se třemi malými dcerami, které adoptovala. "Vůbec nevím, co budu dál dělat," svěřila se.

V podobné situaci jako Romana Hermové je v ostravské Nové Vsi většina obyvatel z 50 domů. Paní Hermová s dětmi zatím bydlí v městském bytě v sousední čtvrti.

Její soused, který v záplavami zničené Nové Vsi žije sám, nabídku přestěhovat se do městského bytu zatím nedostal. "Já bydlím bohužel tady, v tom mokrém, suším to, dělám, co můžu. Už na to nemám sil, abych se přiznal," řekl.

[chooze:article;value:576676]

"Smlouvy jsou připraveny tak, že se můžou prostě řetězit a dále posouvat," informoval starosta ostravské Nové Vsi Tomáš Lefner (nestr.).

Vedení ostravského magistrátu vyzvalo starosty všech městských obvodů, aby nabídli volné městské byty lidem ze zaplavené Ostravy Nové Vsi a Přívozu, kde živel udělal největší škody. "Máme určitě desítky volných bytů, které jsme schopni vlastně okamžitě nabídnout," sdělil primátor Ostravy Jan Dohnal (ODS).

[chooze:article;value:576685]

Také hejtmanství Moravskoslezského kraje chce pomoci více než sto rodinám, které přišly o střechu nad hlavou. Původně jim chtělo zdarma postavit mobilní domy. "Ale to se ukázalo, že by to vyžadovalo spoustu času nebo mnohem delší přípravu," uvedla Miroslava Chlebounová, mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Nově chce hejtmanství obyvatelům zničených domů v Krnově a na dalších místech na Bruntálsku nabídnout ubytování v penzionech a ve volných bytech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.