Lidé kupují tepelná čerpadla kvůli úspoře. Pořizovací cena ale mnohé odrazuje

Pokud bydlíte na vesnici, nemáte moc možností, jak šetřit na topení. Například Jindřich Horný zaplatí ročně za vytápění 160 metrů čtverečních asi 30 tisíc korun. "Topím dřevěnými peletami nebo mám krbová kamna s výměníkem a topím dřevem," řekl.

Dřevo si zpracovává sám a díky tomu i výrazně ušetří. "Kupuji ho v metrech a zpracovávám," prozradil pan Horný. "Můžeme výrazně ušetřit, pakliže si dřevo nasekáme sami. Již nasekané dřevo stojí zhruba dvojnásobek," doplnil ekonom Štěpán Křeček.

Pokud lidé nemají k dispozici vlastní zdroj elektrické energie, nejvíce se jim vyplatí spalování tuhých paliv. Převážně dřeva. Většina domácností vytápěných tímto způsobem zaplatí 15 až 38 tisíc korun ročně.

[chooze:article;value:526218]

Domácnosti s tepelným čerpadlem ročně dají za energii 58 až 95 tisíc. Ty, které teplo získávají z elektrických radiátorů a přímotopů pak 86 až 143 tisíc korun. A domácnosti s plynovým kotlem 62 až 140 tisíc korun.

"Lidé by se také měli zamyslet nad úsporami, jak zateplit své obydlí. Například investicemi do lepších oken nebo do zateplení fasády," poradil Křeček. Právě pan Horný má zatepleno jen z části, když stále nezateplil střechu.

Ještě levněji by mohlo pana Horného vyjít topení pomocí tepelného čerpadla v kombinaci s fotovoltaickou elektrárnou. Kvůli vysokým pořizovacím nákladům ale o této možnosti zatím pouze uvažuje. Náklady na provoz takového systému se ovšem blíží nule.

[chooze:article;value:520332]

"Tuhá paliva jsou sice levná, ale neposkytují komfort, protože lidé musí pravidelně přikládat," konstatoval ekonom. I to je tak další důvod, proč lidé investují do tepelných čerpadel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.